Anmeldelse:

Seks mænd drog ud igen, igen…

”Seks mænd” udkom første gang i 1972 med titlen ”De seks mænd” på Bergs Forlag og må siges at være en udødelig klassiker, nu 50 år gammel. Og aldrig er en genudgivelse udkommet mere præcist end netop nu, hvor Ukraine-krigen fortsat er i gang. Ak!

Publiceret Senest opdateret

Fakta:

Titel: Seks mænd

Forfatter og illustrator: David McKee

Pris: 290

Sider: 48

Forlag: Jensen & Dalgaard

”Seks mænd” er en sort/hvid billedbog om, hvordan seks fattige mænd bliver rige og dermed bange for at miste deres rigdom. Det fører til krig og ufred, når man må forsvare rigdommen. De seks mænd ansætter seks stærke soldater, der ikke får meget at se til i begyndelsen. De bliver dovne og tykke, men bliver så sat i gang med at erobre gårde i omegnen. De seks mænd kommer til at eje en masse jord og får brug for flere soldater og ender med en mægtig hær, hvor de seks første soldater bliver udnævnt til generaler. Til sidst hersker de seks mænd over al jorden mellem det høje vagttårn, der er bygget, og den store flod.

Nærmest ved et uheld kommer de seks mænds hær i konflikt med hæren på den anden side af floden, og pludselig er en voldsom krig i gang. Og da krigen endelig slutter, er de alle sammen døde – undtagen de seks mænd fra hver side af floden. Historien slutter lidt nedslående med, at de to gange seks mænd drager ud for at finde et (nyt) sted, hvor de kan leve og arbejde i fred... Ak!

Det er engelske David McKee (1935-2022), der står for både tekst og tegninger. Historien er nænsomt fortalt, tidløs, præcis og enkel. Godt at se denne fine og tænksomme billedbog igen. Kvalitet så det basker!

Rettelse: Denne anmeldelse var tidligere tilskrevet Stine Grynberg. Det var en fejl. Den er Bent Rasmussens værk.