Anmeldelse:

Den er ikke let at læse, selv om der ikke er nogen ord

Anna Jacobina Jacobsen gør det igen. Uden ord fortæller hun en kompleks historie, som både udfordrer og begejstrer sin læser - eller kigger, som det måske burde hedde.

Publiceret

Fakta:

Kanin

Forfatter: Anna Jacobina Jacobsen

269 kroner

52 sider

Forlag: Jensen & Dalgaard

Anna Jacobina Jacobsen er en yderst original billedbogskunstner, og der er altid noget helt særligt på spil i hendes værker – således også i den ordløse billedbog ”Kanin”, der handler om en pige og en kanin. Pigen ser i et glimt et par lange ører, der forsvinder ned i et hul i jorden, og uden at betænke sig hopper pigen efter kaninørerne og forsvinder ned i en svimlende underverden. Hun møder først en slags troldmand, der viser hende vejen videre i de særprægede omgivelser. På et tidspunkt møder hun et æg med næb, der selvfølgelig bliver til en fugl. Det er også som om, pigen stirrer lige ind i verdensaltet, og pludselig er der en lang trappe, som pigen går ned af og ender i en stue, hvor en ældre kvinde laver kreative ting. Et dobbeltopslag viser et areal med runde afsatser, og da hun træder på en af afsatserne lyser en projektør fra oven. Hun kigger op og ser et par kaninører, der forsvinder i et hul. Den er svær at fange den kanin! Så måske går jagten ind igen?

 Anna Jacobina Jacobsen udfordrer kiggeren, leger tagfat, kigger på tingene fra sære vinkler, men hvad handler ”Kanin” egentlig om? Er det en tur ind i sindets krinkelkroge? Er det et kig ind i kreativitetens mekka? Den ældre kvinde spiller en vigtig rolle. Er hun den guide, vi alle har behov for? Den lille pige med de lange rottehaler er i hvert fald meget lydhør og opmærksom, og det er da også efter mødet med kvinde, at pigen lander på den rigtige afsats og finder/får lyset fra oven.

Anna Jacobina Jacobsen er et originalt islæt i dansk børnelitteratur og udfordrer bestandigt sine læsere/kiggere. Hun er uddannet fra Danmarks Designskole, New York Studio School og Kunstakademiet i Lissabon og udgør den ene tredjedel af designkollektivet SUMO. Hun har illustreret en lang række bøger for andre samt skrevet og illustreret, bl.a. ”Ø” (2018), ”Baglænsk” (2019), ”Spurv” (2020) og ”Hval” (2022). ”Kanin” vil kunne bruges meget bredt i folkeskolen, lige fra indskolingen til de ældste klasser!