De unge vælger allerede gymnasiet i 8. klasse til uddannelsesvejledning
De unge vælger allerede gymnasiet i 8. klasse til uddannelsesvejledning

Undersøgelse: Allerede i 8. klasse har de unge lagt sig fast på valg om gymnasiet

Langt de fleste elever vælger allerede deres ungdomsuddannelse i 8. klasse, viser ny undersøgelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

7 ud af 10 unge holder fast i det uddannelsesvalg, de har taget i 8. klasse, og dem, der skifter mening, skifter fra et ønske om en erhvervsuddannelse til gymnasiet - sjældent omvendt.

Det viser en ny undersøgelse fra Evalueringsinstituttet Eva.

De unge oplever at skulle lægge en plan om uddannelsesvalg i 8. klasse, og de følger som regel planen, fortæller seniorkonsulent Mathilde Hangaard, der står bag undersøgelsen.

"Der er et paradoks i, at de unge holder fast i deres planer om gymnasiet trods det store fokus på at introducere til forskellige uddannelser i udskolingen, og at de indsatser, der skal hjælpe de unge med uddannelsesvalget, også er med til at skabe et pres hos mange unge", siger Mathilde Hangaard i en pressemeddelelse.

"Det er rart at stå her nu, men det har været et langt forløb hertil", er en ung på HF citeret for i undersøgelsen. "Det er et pres, der også er der, når man går i 6. klasse og er 12 år gammel. Nogle finder jo først ud af det, når de er 23. Det er at lægge et pres på små børn. Jeg kan bare huske, at jeg sad og tænkte, at jeg ikke vidste, hvad jeg ville skrive".

93 procent af de unge, der i 8. klasse har besluttet sig for gymnasiet, ender også med at begynde på gymnasiet.

Kun 5 af 10, der har besluttet sig for en erhvervsuddannelse, ender med at gå den vej. Men i undersøgelsen beskrives det, at de unge, der vælger en erhvervsuddannelse generelt oplever, at de kender sig selv og deres faglige interesser bedre end andre unge.

Sidste år søgte ca. 70 procent af de unge ind på gymnasiet, mens 20 procent valgte en erhvervsuddannelse.  

Læs mere

Læs undersøgelsen

Powered by Labrador CMS