PPR i nordsjællandske Rudersdal har overtrådt en række regler for behandlingen af sager.

Kommune undskylder og ændrer praksis efter sønderlemmende kritik af PPR

Rudersdal Kommune har begået klare og alvorlige fejl i sagsbehandlingen af en række sager i PPR. Det konkluderer Kammeradvokaten, som blev hidkaldt, da det kom frem, at PPR i to år havde forsøgt at overtale forældre til at trække klager over skolestøtte til deres børn tilbage.

Publiceret Senest opdateret

Tidligere i år sagde Rudersdal Kommune undskyld til 60 familier, som havde været omfattet af en ulovlig procedure i PPR. I en periode på over to år forsøgte PPR at overtale forældre til at trække deres klage tilbage, hvis de klagede over den skolestøtte, kommunen har tilbudt deres barn.

Samtidig bad den nordsjællandske kommune advokatfirmaet Poul Schmith om at undersøge omfanget af ulovligheder i PPR. Advokatfirmaet er kendt som Kammeradvokaten og har netop afsluttet sin undersøgelse af 86 sager, der har været behandlet i PPP og afgjort i enten skole- eller dagtilbudsvisitationsudvalget.

Undersøgelsen omfatter sager, hvor kommunen har truffet mindst en afgørelse i perioden fra 29. november 2019 til 11. februar 2022.

Klare og alvorlige fejl i sagsbehandlingen

Undersøgelsen bekræfter kommunens egne undersøgelser, efter at forvaltningen i februar i år blev opmærksom på, at klager fra borgere over afgørelser i PPR de seneste godt to år ikke havde fulgt en lovlig proces.

Samlet konkluderer advokatfirmaet, at ”Rudersdal Kommune i hovedparten af skolesagerne, skole- og dagbehandlingssagerne og dagtilbudssagerne har begået klare og alvorlige sagsbehandlingsfejl, herunder fejl ved sagernes oplysning, begrundelse og partshøring, som er fejl, der er af så væsentlig karakter, at kommunen som udgangspunkt har pligt til at genoptage sagerne.”

Hovedkonklusioner

Der er efter Kammeradvokatens vurdering tale om en række klare og alvorlige forvaltningsretlige fejl og mangler i en lang række af de gennemgåede sager. Det gælder blandt andet:

  • Mangelfuld overholdelse af journaliserings- og notatpligten, hvilket i en række konkrete sager har vanskeliggjort advokatfirmaets arbejde.
  • Tilsidesættelse af princippet om, at en sag skal være tilstrækkeligt oplyst, før der træffes en afgørelse. Der er således ikke udarbejdet en pædagogisk psykologisk vurdering i en række af sagerne.
  • Manglende fast praksis for partshøring, inden der træffes en afgørelse.
  • Manglende begrundelser for de afgørelser, der er truffet i visitationsudvalgene.
  • Manglende klagevejledning og frem for alt en ukorrekt procedure for behandling af klager, hvor afsendelsen af klage fra borgeren til Ankestyrelsen først er sket, hvis borgeren fortsat klager efter PPR-afdelingen eller visitiationsudvalgets fornyede behandling af sagen.
  • Manglende anvendelse af folkeskoleloven og specialundervisningsbekendtgørelsen om førskolebørn. Kommunen har således tilsidesat sine kommunale forpligtelser om at sørge for specialpædagogisk bistand til førskolebørn.

Du kan læse rapporten her

Borgmesteren er vred og overrasket

Konklusionen får igen borgmester Ann Sofie Orth (K) til at sige uforbeholdent undskyld tilc de børn, unge og forældre, som formentlig ikke har fået den hjælp, de helt lovligt har krav på, og som frem for alt ikke har fået et afklaringsforløb, hvor de har været involveret, er blevet hørt og vejledt, som de skal.

Borgmester An Sofie Orth siger endnu engang undskyld.

”Jeg er både vred og overrasket over det tilsyneladende systematiske omfang af tilsidesættelse af helt almindelige forvaltningsretlige principper. Vi taler om nogle af vores mest sårbare børn og deres familier, som kommunen selvfølgelig altid skal betjene korrekt og lovligt. Det har kommunen tydeligvis ikke gjort og derfor vil jeg opfordre alle berørte familier til at vurdere, om de ønsker deres sager behandlet igen. Vi har allerede genbehandlet en række sager og sikret familierne den hjælp og støtte, de både har behov for og krav på,” siger Ann Sofie Orth i en pressemeddelelse om sagen.

Rudersdal Kommune vil snarest henvende sig til alle berørte familier i de undersøgte sager, ligesom det vil være muligt for andre familier, der har fået sager behandlet i kommunens PPR-afdeling at begære en eventuel genoptagelse af en tidligere behandlet sag.

Den ansvarlige direktør fratræder

Borgmesteren er overbevist om, at ansvaret for de omfattende fejl og mangler entydigt kan placeres på ledelsesniveau og at det derfor helt naturligt overvejes, om der kan gøres ansvar gældende.

”Jeg tror på ingen måde, at vores medarbejdere bevidst har brudt loven. Til gengæld oplever jeg, at der ikke har været taget det ledelsesmæssige ansvar, som borgerne i kommunen og vi som politikere med rimelighed kan forvente. Det er en meget alvorlig sag, og derfor har kommunalbestyrelsen i aftes tiltrådt en fratrædelsesaftale med den ansvarlige direktør, Henning Bach Christensen, da et fremtidigt samarbejde ikke længere er muligt”, siger Ann Sofie Orth.

Forvaltningen arbejder i øjeblikket på en samlet plan for genopretning af sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet, herunder proces, dokumentation, forældreinddragelse og klagevejledning i forbindelse med sager, der afgøres i visitationsudvalgene, men også en systematisk praksis for ledelsestilsyn og placering af det ledelsesmæssige ansvar.

Planen vil blive præsenteret i forbindelse med mødet i kommunens børne- og skoleudvalg den 14. september.

”Vi har naturligvis ændret praksis, da vi blev bekendt med den ulovlige praksis i PPR. Tilbage står et omfattende genopretningsarbejde, som kommer til at tage tid”, siger Ann Sofie Orth