Der er nu mindre end to måneder, til landets folkeskolelærere kan søge om støtte til efteruddannelse hos Den Kommunale Kompetencefond.
Pengene til efteruddannelse – 150 millioner kroner årligt – blev en realitet, da Lærernes Centralorganisation og KL i begyndelsen af foråret sidste år skrev under på forliget om en ny overenskomst.
Støtten kan fra 1. april klokken 12 søges af kommunalt ansatte lærere og børnehaveklasseledere foruden vejledere, specialundervisere, PPR-ansatte med mere. Altså alle kommunalt ansatte på LC-overenskomst bortset fra ledere.
Kurserne skal som udgangspunkt udbydes af en offentlig uddannelsesinstitution eller en relevant fagforening, men også private udbydere kan tilbyde kurser, hvis de har en samarbejdsaftale med en offentligt anerkendt uddannelsesinstitution.
’Fagligt løft’ og ’aktiv læring’
Både landets professionshøjskoler og CFU’erne (Center for Undervisningsmidler) har tilrettelagt en række kurser, som falder inden for de godkendte rammer.
Førstnævntes kursusrække har fået overskriften ”fagligt løft”. CFU’ernes udbydes under temaet ”aktiv læring”.
Direktør for videreuddannelse på Københavns Professionsskole Tove Hvid Persson fortæller, at kurserne er udarbejdet på baggrund af dialog med Danmarks Lærerforening og kommuners forening KL.
Læs også
”’Fagligt løft’ er et 30-timers forløb, som er et fagspecifikt kursus. Med udgangspunkt i den seneste forskning får lærerne ny viden og inspiration, der kan styrke deres undervisning. Kurset giver konkrete ideer, værktøjer og tilgange til at styrke elevernes engagement, kundskaber og alsidige dannelse, som de kan bruge i deres praksis fra dag et”, siger hun.
30-timerskurserne vil være tilrettelagt på diplom-niveau, men kursisterne skal ikke til eksamen eller aflevere opgaver.
Tove Hvid Persson understreger også, at der bliver kurser i alle folkeskolens fag, og at de udbydes i hele landet, så alle lærere får samme tilbud.
”De kortere CFU-kurser tager udgangspunkt i CFU’s samling af læremidler, og lærerne får masser af inputs til at berige og udvikle deres undervisning – alt sammen med fokus på at skabe en mere motiverende og varieret undervisning i skolen. ’Aktiv læring’ betyder praksisnære kurser med hands-on aktiviteter. Det handler også om at fremme undervisning i grundskolen, hvor elevernes engagement og deltagelse er i fokus”, siger hun.
For lærere og børnehaveklasseledere kan der ydes støtte til kurser, der lever op til tre kriterier fastsat af parterne ved overenskomstbordet:
Endnu er listen med kurser og deres indhold ikke annonceret, men på en såkaldt positivliste på Den Kommunale Kompetencefonds hjemmeside fremgår en række eksempler på, hvad et kursus, der kan godkendes, kan indeholde:
Samtidig gives der også et par eksempler på kurser, der ikke falder inden for formålet med lærerdelen af kompetencefonden:
Den Kommunale Kompetencefond er skruet sådan sammen, at kommunen eller skolen skal medfinansiere 20 procent af kursets pris.
Desuden er der i år også lagt 2 millioner kroner fra nogle gruppelivsmidler i fonden. I alt vil lærerne derfor kunne få faglige kurser og tilhørende vikardækning for godt 180 millioner kroner i løbet af et år.
Om 50 dage kan lærerne søge kurser for overenskomstmillionerne
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.