Anmeldelse:

En mobber med skrupler

Mette Vedsø har gjort det igen: Skrevet en strålende lille roman for de 11 til 14-årige i sin egen særlige stil.

Publiceret

Fakta:

Banan

Forfatter: Mette Vedsø

270 kroner

128 sider

Forlag: Gyldendal

Denne lille fine roman ”Banan” af Mette Vedsø er en jeg-fortælling med Billie, der går i 6. klasse, som fortælleren:

”Jeg tog den brune banan med ind i klasse, og da jeg sad på min plads, lod jeg den dumpe ned i Malenas taske. Det lyder ikke så slemt, men før det var der en masse andet. Når man først begynder på den slags, er det underligt svært at stoppe.”

Forfatteren Mette Vedsø har efterhånden fået skabt sin helt egen suveræne sprogtone. Således også i ”Banan”, hvor hun springer ind i en mobbers hoved. Godt og originalt set! Billie får ikke sagt ordentligt fra, da Funny (Fanny) og Hugo fra klassen udvælger Malena som mobbeoffer. Billie bliver meget alene med sin skrupler angående mobningen og har ingen at betro sig til. Hendes mor har et hårdt job som sygeplejerske med stressende nattevagter, og Billies far bor langt væk i Brasilien, men hun facetimer dog med ham en gang imellem.

Billie er bange for, at moderen ikke kan holde til det hårde arbejde på hospitalet og at være alene om natten, når moderen er på nattevagt, er ikke Billies yndlingstid. Heldigvis er Barbara, moderens halvkusine, en god støtte. Barbara kalder hende for Billie Bigfarm, fordi hun hedder Storgaard til efternavn!

Billies samvittighed arbejder på højtryk, og en dag forsøger hun at kontakte Malenas mor i et supermarked, men moderen afviser hende skarpt – og Malena skifter skole.

Billie begynder også at skrive breve med usynlig skrift og gemmer dem i et stort træ i gården, hvor hun bor. Mirakuløst nok begynder hun at få svar tilbage, og svarene giver hende noget at tænke over. Så meget, at hun en dag tager mod til sig og handler!

Det er vigtigt for børn at have voksne at støtte sig til. Det beskriver Mette Vedsø suverænt i ”Banan”, for alle børn er ikke udstyret med forældre, der kan alt, således er det også for Billie, men så er der heldigvis den kloge Barbara, der på trods af sin unge alder (23-24 år) har stor forståelse for og indsigt i, hvem Billie er. Og Barbaras kloge adfærd er med til, at Billie kan komme igennem sin krise og få taget en stor beslutning.

Mette Vedsøs intelligente og nørklede bogstavtegninger på modstående sider understreger og udvider handlingen, virker godt og er en fin idé. Ifølge eget udsagn elsker hun at nørkle med den slags tegninger.

”Banan” er skrevet i et fortættet og præcist sprog uden overflødige ord, og det er interessant at følge Billie og hendes tanker, følelser og overvejelser. Billie bliver en interessant og levende figur i Mette Vedsøs hænder, og hun har igen, igen… skrevet en særdeles vedkommende roman for de 11-14-årige.