»Les parapluies de Cherbourg« (på dansk »Pigen med paraplyerne«) fra 1964 er på flere måder en enestående film, som for længst er blevet en klassiker. Det er herligt, at den nu kan bruges i undervisningen.
Mig bekendt findes der ikke andre film, der så dristigt vover at bryde det monopol, talesproget har i film. »Les parapluies de Cherbourg« er en slags operafilm, hvor personerne synger alle deres replikker. Men i modsætning til opera høres hvert et ord klart og tydeligt. Det er muligt på grund af Michel Legrands iørefaldende og sangbare pop- og jazzprægede musik, og fordi replikkerne konsekvent er skrevet i et naturligt hverdagssprog. Det er derfor let for eleverne at kunne genkende en masse ord og udtryk, og desuden er filmen forsynet med danske undertekster. Udtryksformen er altså på én gang grænseoverskridende og lettilgængelig, hvilket i sig selv er en god grund til at præsentere eleverne for noget andet end det, de kender.
Også filmens indhold er enestående i al sin tilsyneladende banalitet. Temaerne er tidløse, nemlig konflikten mellem hed kærlighed og kølig fornuft, troskab og svigt, og de skildres i et hverdagsmiljø, som de fleste vil kunne nikke genkendende til, selv om historien udspiller sig for snart halvtreds år siden. Filmens tone vibrerer med en stille smerte. Alligevel er det forkert at kalde filmen sørgelig. Det går jo personerne godt, de træffer valg og indretter sig på de betingelser, som tilværelsen byder på. De begivenheder, som binder personerne sammen, udspringer af den hverdag, de fleste almindelige menneskers lever i. Så også på den måde kan eleverne forbinde sig selv med det, personerne oplever. I øvrigt er handlingen nem at følge med sin klare opdeling i tre kronologiske afsnit.
Filmen præsenterer et forelsket tidsbillede af hverdagslivet i slutningen af 1950erne i det regnfulde Cherbourg i Normandiet. I baggrunden aner man Algier-krigen, men ellers forstyrres dagligdagen ikke af den tids strømninger ude i den store verden.
Bogen indeholder det samlede manuskript med mundret glosering ved siden af teksten. Herefter følger et afsnit med opgaver til indholdsforståelsen og et andet med sproglige og grammatiske opgaver. Begge afsnit er fyldige. Sværhedsgraden varierer, hvilket giver god mulighed for at differentiere. Selv på et sprogligt svagt hold kan filmen bruges uden problemer, men man skal sortere i arbejdsopgaverne og -formerne, for materialet henvender sig også til gymnasiet og tilsvarende niveauer. Paraplyens opdeling i otte felter udnyttes i tilrettelæggelsen af arbejdsopgaverne. Visse opgaver drejer sig om at arbejde med filmens farvers symbolbetydning, og der er god mulighed for at undersøge, hvorledes både farverne og musikken bliver brugt bevidst til at styre tilskuerens oplevelse af personerne og begivenhederne.
Til materialet høre også en hjemmeside med opgaver, information og links til Cherbourg. De fleste af disse opgaver kan uden videre bruges på grundskoleniveau.
»Les parapluies de Cherbourg« fortjener den allervarmeste anbefaling. Selv om det i et almindeligt undervisningsmiddelbudget er mange penge at ofre på ét materiale, bør man alligevel gøre det her, fordi det dels rummer så mange kvaliteter, dels rækker længere end til franskundervisningen. Jeg vil da være henrykt over også at kunne bruge det i danskundervisningen.
Les parapluies de Cherbourg
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.