En læsevejleder i Viborg Kommune tog på studietur til London. Hun fulgte her undervisningen af den første læsetilegnelse. Eleverne i England, starter tidligt, og som noget nyt oplevede hun, at børnene efter at have lært bogstavernes standartlyde gav sig i kast med at lære nonsensord, som var markeret med små monstre. Et lydmonster er lydrette stavelser.
Det blev inspirationen til Lydmonstre – leg og læsning, som er blevet til i samarbejde mellem de tre læsevejledere Edel Irene Nørgaard, Pernille Hasselholdt Bach og Dorte Siliam Kristensen, som har i 25 år arbejdet med børns læsetilegnelse. Bogen henvender sig primært til undervisere i børnehaveklassen og 1. klasse.
Materialets formål er således at lære børn at læse og skrive via en systematisk fonologisk baseret tilgang. Dette er en velkendt metode og materialets styrke er de righoldige pædagogiske fif i processen, der har let ved at fremstå temmelig meningsløs for børnene. Materialet er derfor sammensat med skiftende undervisningsformer, differentiering, leg og bevægelse. Alt nyt skal imidlertid gennemgås fælles for klassen.
Materialet virker lidt uoverskueligt, og mon alle elever bliver optaget af forklaringerne til at forstå hvad det hjælper dem? Børn vil gerne lære at læse, men denne vej synes meget lang. Det gør en slavisk brug af materialet mindre anbefalelsesværdig.
Lang vej til læsning
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.