"Vi skal skabe en tydeligere sammenhæng, mellem det vi siger, det vi gør, og det vi lover", siger Gordon Ørskov Madsen, som både er formand for DLF og Lærernes Pensions bestyrelse .

DLF-formand om Lærernes Pension: Vi skal have tårnhøje ambitioner – selv om vi ikke når dem”

Lærernes Pension er blevet beskyldt for at smykke sig med en grønnere profil, end investeringerne kunne bære. Gordon Ørskov Madsen er både formand for lærerne og bestyrelsesformand i Lærernes Pension. Han understreger, at pensionsselskabet skal blive bedre til kommunikationen om investeringerne.

Publiceret

Mediemodvind har i år ramt Lærernes Pension, da flere eksperter har anklaget pensionsselskabet for at kommunikere en grønnere profil, end investeringerne kunne bære.

Lærerens pensionsselskab har lyttet til kritikken og blandt andet skærpet kriterierne for investeringer. Skærpelsen har betydet, at Lærernes Pension har droppet klimaskadelige investeringer for mere end 2 milliarder kroner.

Gordon Ørskov Madsen er både formand for Danmarks Lærerforening og bestyrelsesformand i Lærernes Pension.

Han mener, at der er plads til forbedringer, når det gælder kommunikationen om investeringer af medlemmernes pensionskroner.

”Vi skal skabe en tydeligere sammenhæng, mellem det vi siger, det vi gør, og det vi lover. Det handler om, at vi skal have en tydeligere og mere sammenhængende kommunikation. Vi kan gøre det bedre, og vi vil bruge flere kræfter og resurser på kommunikationen”, lover Gordon Ørskov Madsen.

Han understreger dog, at selv om kommunikationen skal være klarere, så er han ikke fortaler for, at ambitionerne sænkes.

”Vi skal have høje ambitioner. Vi skal være i stand til at følge de høje ambitioner op med konkrete handlinger. Det bliver vi bedre og bedre til. Men nogle gange støder vi ind i, at verden ser anderledes ud, end vi regner med”, siger han.

”Vi har for 140 milliarder kroner investeringer i obligationer, danske og udenlandske aktier, vindmøller, skov, rigtig mange virksomheder med mere. Vi skal have en diversitet i vores investeringer for at sørge for, at vi ikke mister mange penge på en gang”, tilføjer han.

Svær balance mellem afkast og bæredygtighed

Som pensionsselskab er Lærernes Pension forpligtet til at sørge for det bedst mulige afkast til medlemmerne.

Det kan give udfordringer i forhold til eksempelvis bæredygtighed og socialt ansvar, som fylder meget for mange af medlemmerne i Lærernes Pension.

”Vi har investeringer på mange forskellige områder og har eksterne forvaltere og forskellige screeningsredskaber, som vi anvender. Alligevel går det en gang imellem galt, og vi har nogle investeringer, som ikke er blevet fanget af de screeningsredskaber, der bliver anvendt for at sortere de virksomheder fra, som vi ikke ønsker at investere i", siger Gordon Ørskov Madsen.

"Vi må se det som en fordel, at eksempelvis Amnesty og Danwatch opdager, at vi investerer i selskaber, vi ikke burde investere i. Når det sker, må vi bruge den viden, som de kommer med, til at blive bedre”, siger han.

Gordon Ørskov Madsen fortæller, at pensionselskabet blandt andet efter artikler fra Danwatch hurtigere end planlagt har skærpet kriterierne for, hvornår virksomheder, der arbejder med fossile brændstoffer, sorteres fra.

Lærernes Pension er stiftet af lærerfagforeningerne sammen med arbejdsgivermodparten, og ifølge Gordon Ørskov Madsen giver det et stort ansvar.

Derfor bliver han også selv ”helt enormt ærgerlig”, når medier eller medlemmer kan pege på investeringer, som Lærernes Pension ikke burde være involveret i.

”Det går mig på. Jeg ville håbe, at vi helt kunne undgå det. Jeg tænker meget over, hvordan vi kan gøre det bedre og taler ofte med vores administrerende direktør om det. Jeg håber, vi kan undgå de her sager".

"For de er opslidende, og det er de for hele vores sekretariat i Lærernes Pension. Alle ansatte er dedikerede, og vi lytter til medlemmerne i vores Medlemsfora øst og vest. Alle har høje forventninger. Derfor ærgrer det mig virkeligt, når noget går galt”.

Vil gerne i dialog med kritikere

Senest har Danwatch i en artikel beskrevet, at kritiske kilder i Danwatchs artikler er blevet ringet op af investeringsdirektør i Lærernes Pension Morten Malle.

I artiklen er beskrevet, at kilderne har følt, at Lærernes Pension forsøgte at påvirke dem til at trække kritikken tilbage.

Opkaldene fra lærernes pension er af kilderne beskrevet som: ”Upassende”, ”uden for nummer” og ”dybt mærkeligt”.

Men det mener Gordon Ørskov Madsen er en misforståelse.

”Men det er klart, at når der er kilder, der udtaler sig meget kritisk i forhold til os, så vil vi gerne i dialog med dem. Det er det, som det handler om”, siger lærer- og bestyrelsesformanden.

Han understreger, at Lærernes Pension har meget komplekse investeringer, men at det ikke er en undskyldning for en uklar kommunikation.

”Hvis nogen kritiserer os, så er det vores forpligtelse som ansvarlig virksomhed at gå i dialog med dem. De kan bidrage med viden. Vi har prøvet at gå i dialog med dem. Intet andet”, understreger han.