Fra skoleåret 2022/23 og tre år frem skal tysklærer Ann-Kristin Henriksen sammen med sine elever på Vardeegens Gymnasieforberedende Efterskole teste en anderledes form for mundtlig prøve i tysk.
Inspireret af prøven i matematik, skal eleverne i små grupper lave en kort fremlæggelse og arbejde med en række arbejdsspørgsmål, mens lærer og censor går rundt og snakker med grupperne. I alt varer eksamen to timer.
”Vi har moderniseret måden at undervise på, men prøverne trænger stadig til at gennemgå den samme proces”, fortæller Ann-Kristin Henriksen.
”Derfor er det fedt, at gruppeprøven er blevet blåstemplet af ministeriet. Forhåbentlig kan det få flere skoler til at blive interesserede i projektet og skabe en konstruktiv model, hvor skolerne prøver den samme nye prøveform af”.
Eleverne får talt tysk uden hjælpemidler
Det er Ann-Kristin Henriksen og lærer Birthe Sidsel Strunge, der i 2021 fik ideen til gruppeprøven. Ideen opstod, da prøverne i tysk blev aflyst på grund af cornasituationen.
Begge lærere kunne godt tænke sig at teste en anderledes prøveform, hvor eleverne i højere grad ville få brug for deres funktionelle tysk: Det tysk, de taler, når de ikke bruger hjælpemidler.
”Til gruppeprøven kan eleverne stadig godt bruge oversættelsesprogrammerne til de første par sætninger, de forbereder. Men i den videre samtale bagefter, er de nødt til at vise os, at de kan tale tysk. Det fungerer rigtig godt”, fortæller hun.
”Det har også fået mig til at undervise anderledes, fordi jeg er mere opmærksom på, om eleverne får sagt noget i timerne. Når de er i gang med at forberede fremlæggelser, er jeg begyndt at gå rundt og have små, uformelle samtaler med dem. Der er nok dygtige lærere, der allerede har gjort sådan i lang tid, men for mig er det nyt”.
Ann-Kristin Henriksen er så glad for gruppeprøven, at hun siden 2021 har forsøgt at få prøveformen godkendt som et officielt forsøg hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK). Det har hun gjort ved at samle interesserede lærere i Facebookgruppen Forsøg med gruppeprøve i tysk og fransk. Og så har hun som bestyrelsesmedlem i Tysklærerforeningen oprettet en arbejdsgruppe og skrevet ansøgningen.
Både tysk- og fransklærere kan være med
Udover Ann-Kristin Henriksens egen skole deltager også lærere fra Solbjergskolen og Frijsenborg Efterskole. Men der er plads til mange flere i forsøget.
”Fordi mundtlig tysk er et udtræksfag, kan vi risikere at have et forsøg i tre år, uden at nogen af os trækker faget. Derfor vil vi meget gerne have flere skoler med”.
Ann-Kristin Henriksen understreger, at det ikke kræver meget ekstraarbejde at deltage i forsøget. Interesserede skoler kan bruge den samme ansøgning, som Tysklærerforeningen og skolerne har fået godkendt hos STUK. Selve prøveformen tager heller ikke længere tid at forberede end en almindelig tyskprøve, siger hun.
”Udover at afholde gruppeprøven vil vi selvfølgelig gerne evaluere på prøven. Derfor arbejder vi i Tysklærerforeningen på et evalueringsskema, som vi håber lærere, censorer og elever har lyst til at svare på. Os, der har arbejdet med gruppeprøven indtil videre, synes jo den er skidegod! Men vi vil gerne have endnu flere meninger. Derfor er det fedt, hvis flere vil være med”.
Indtil videre er det kun tysklærere, der har tilmeldt sig forsøget med gruppeprøven. Men fransklærere er også velkommen til at deltage i forsøget, fortæller Ann-Kristin Henriksen.
Ide med gruppeprøve i tysk bliver til et officielt treårigt forsøg
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.