Anmeldelse:

Lavt lix ingen hindring

Josefine Ottesens letlæste fortælling fra vikingetiden er meget mere end en actionmættet 'drengebog', der skal lokke de læsetrætte til truget. Hun fortæller en regulært spændende historie med nuancerede personer, alt imens lixtallet holdes på 15. Det er godt gået.

Publiceret

Fakta:

Titel: Arn 1 – 3

Forfatter: Josefine Ottesen

Illustrator: Albert Bruun

Pris: 268,75 per bog

Sider: 72 sider per bog

Forlag: Alinea

Vikingetiden er hot stuff i vores tid. Lige meget om det gælder film, spil eller bøger, og lige meget om disse henvender sig til børn eller voksne, så udgives der adskillige stort hypede materialer, som ligger højt i popularitet. Det er ikke lige undertegnedes smag, men efter de første sider glemte jeg tid og sted. Alle tre bøger blev slugt ud i én køre. De er virkeligt spændende, også selvom målgruppen er 9 til 13-årige med beherskede læsefærdigheder.

Josefine Ottesen skriver, så det er en lyst, også selvom benspændet hedder et lavt lixtal i forhold til fortællingens kompleksitet. Hun får historien til at leve, og personerne fremstår levende og nuancerede. Som viking var man åbenlyst nødt til at være både stærk og snu, hvis man skulle overleve i længere tid tæt på magtens mænd og kvinder.

Konflikter er der nok af. Vi starter på kongsgården for Jylland, hvor kong Erik kommer hjem fra plyndringstogt sammen med sine mænd. Kong Erik er vellidt af folk, hvilket er mere end man kan sige om hans bror, Frode, der sammen med Eriks kone, Gerud, styrer landet, når kongen er på togt. Frode har skumle hensigter, hvilket hverken Erik eller Gerud har opdaget. Arn og hans ”adoptivsøster”, Sæla, har imidlertid begge ørerne opmærksomt på vagt men tør ikke røbe deres opdagelse. De er hinandens fortrolige og bliver enige om at vente på den rigtige mulighed, før de gør noget ved deres viden.

Der skrives enkelt og i korte afsnit med illustrative overskrifter, der støtter forståelsen, og i hvert kapitel findes en til to helsides farverige tegninger, der anskueliggør helt centrale dele af handlingen og bidrager til dramaet. I tegningerne findes kraftige markører af vikingetiden i form af runelignende mønstre.

Bogen kan anbefales til læsere af begge køn. Drenge er traditionelt de store fans af vikingetiden, men dette er mere end endnu en handlingsmættet drengebog. Pigerne har heltinder at fæste deres sympatier på og bøgerne rummer meget mere end en lang række scener med kampe og andet he-man-stof. De unge heltes følelser spiller en stor rolle, og der gives grundige indblik i livet ved hoffet og omkring det, ligesom læseren følger med over Nordsøen til England og den engelske konge, hvor Arn tilbringer et år af sit unge liv.

På nettet findes læseforståelsesopgaver, ikke mange, men nogle der stiller de helt centrale spørgsmål til forståelse af bøgerne. Efter disse findes nogle enkelte spørgsmål til læserens eget syn på handlingen og på personerne. Læseren får herigennem en effektiv feedback på, om han/hun har forstået bogen, og der er stof til drøftelser i klassen, hvis Arn bliver gjort til fælles stof.

Bøgerne kan varmt anbefales og vil være yderst egnede både til individuel og til fælles læsning i dansk og historie.