Aftale: Læreruddannelse i Svendborg og Hillerød bliver en realitet

Fremover bliver det også muligt at læse til lærer i Svendborg og Hillerød. Et bredt flertal på Christiansborg er blevet enige om at flytte en række videregående uddannelser fra landets fire største byer til provinsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange unge må i dag flytte til en af de store byer for at kunne uddanne sig, og når de så er færdiguddannet, bliver de boende.

Det vil den Socialdemokratiske regering have lavet om på, og det er nu lykkedes regeringen at indgå en politisk aftale med alle Folketingets partier på nær de Radikale.

Partierne er blevet enige om en ambition om, at der frem mod 2030 skal oprettes 1000 nye uddannelsespladser uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg - ligesom man også vil udflytte yderligere omkring 1.000 eksisterende pladser fra de fire største byer.

I regeringens oprindelige udspil fremgik det, at man ønskede at udflytte 1.300 pladser, det tal er med andre ord faldet med 300 pladser.

Aftalen indeholder også en ambition om, at 60 procent af uddannelsespladserne på de fire store velfærdsuddannelser - lærer-, pædagog, -sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelsen - på sigt skal ligge uden for de største byer.

Caroline Holdflod Nørgaard siger, at det bliver helt afgørende, at man på forhånd gør sig grundige tanker om, hvordan man tiltrækker studerende til de nye uddannelser.

"Uddannelsen i Hillerød kan fx blive landets bedste sted at uddanne sig til naturfagslærer, hvor man rykker nogle af de teknologier, vi har lige nu på Campus Carlsberg. I Svendborg kunne man profilere sig med at være tæt på vandet, at man en idræts kommune, hvor man har idrætsefterskolen Oure tæt på".

LL:  Lærerstuderende vil godt kunne pendle

Læreruddannelsen er traditionelt kendt for at være en dyr uddannelse at drive, fordi den skal være i stand til at uddanne lærere til alle skolens fag.

Mener du, at man bør kunne læse alle sine fag på de nye læreruddannelser?

"Uddannelsesstationerne har fejlet ved, at man kun kan tage en halv uddannelse dér. Jeg tror, at det er meget vigtigt, at man skal kunne læse alle fire år på samme uddannelse", siger hun med henvisning til, at det kun er muligt at tage en halv læreruddannelse i Helsingør og Randers.

Ifølge de lærerstuderendes forperson kan det dog blive nødvendigt, at de lærerstuderende i Hillerød eller Svendborg tager togturen ind til den nærmeste storby for at læse nogle af deres fag.

"Fordelen ved at lægge uddannelserne i Hillerød og Svendborg i modsætning til fx at oprette en ny læreruddannelse i Vestjylland er, at uddannelserne kommer til at lægge relativt tæt på Odense og København. Der er kun omkring en halv times transport. Så man ville sagtens kunne tage nogle af fagene på Campus Carlsberg eller i Odense".

Læs mere

Aftalen

Powered by Labrador CMS