Når eleverne sidste skoleår skulle dyste i atletik, spille volleyball eller lave opvarmningsprogrammer, var det i fire ud af fem timer en idrætslærer, der stod for undervisningen. Det viser tal fra Børne-og Undervisningsministeriet, der hvert år opgør kompetencedækningen i folkeskolens fag.
Herlev var sidste skoleår den kommune i Danmark, der havde den højeste kompetencedækning i idræt. Her var 93,6 procent af idrætstimerne planlagt med en lærer med undervisningskompetence i faget.
Tendens: Pædagoger står alene med en del af eleverne i idræt
I den modsatte ende kunne eleverne på Læsøs eneste folkeskole kun se frem til, at 63,1 procent af deres idrætsundervisning var med en kompetent lærer. Ser man på kommuner, der har mere end en folkeskole, var Lolland den kommune, der havde den laveste kompetencedækning i skoleåret 2018/2019. Her var 70,2 procent af idrætsundervisningen dækket af en idrætslærer.
Indskolingen halter bagefter
Da forligskreden i januar 2019 vedtog justeringen af folkeskolereformen, blev den politiske målsætning om en fuld kompetencedækning på 95 procent i alle fag og på alle klassetrin, rykket fra skoleåret 2020/2021 til 2025/2026. I samme omgang blev delmålet om at opnå en kompetencedækning på 90 procent rykket fra 2019/2020 til 2021/2022.
Indtil videre lever 28 kommuner allerede op til målsætningen om en kompetencedækning på 90 procent i idræt. Derudover har 15 kommuner en kompetencedækning mellem 88 og 89 procent i faget.
Forsker: Flere fagteam skal løfte idræt i indskolingen
Kigger man på klassetrinnene har både 8. og 9. klasse, hvor eksamen nærmer sig, allerede en kompetencedækning på 90 procent eller derover. I indskolingen er der modsat stadig langt til delmålet og fuld kompetencedækning. I 1. klasse var det eksempelvis kun 66,6 procent af idrætstimerne, der var skemalagt med en fagligt kompetent lærer sidste skoleår.
Her har flest klasser idræt med en idrætslærer
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.