Vinteren er over os og med krav om højst 19 grader i klasseværelset, har Espergærde Skole valgt at slukke for ventilationen flere steder, selv om det går ud over luftkvaliteten.

Skoleleder: Vi prioriterer varme over frisk luft

Espergærde Skoles kan ikke både have varme og frisk luft i lokalerne. Skolelederen har derfor valgt, at der skal slukkes for ventilationen på de koldeste dage.

Publiceret Senest opdateret

”Vi må prioritere varmen, og så må vi lufte ud på en anden måde indtil videre”.

Det er skoleleder på Espergærde Skole, Andreas Elkjærs pragmatiske holdning til situation.

Skolen, som ligger i Helsingør kommune, er fordelt på fire matrikler, og bygningerne stammer fra årene imellem 1934 og frem og er ligesom så meget andet skolebyggeri i Danmark præget af dårligt indeklima.

Den aktuelle energikrise har skab et dilemma for Andreas Elkjær: Varme eller frisk luft?

For ventilationsanlæggene blæser kold luft i lokaler, der helst skal være 19 grader varme. Hvis man ikke rammer indstillingen på varme og ventilation ret præcist, kan der blive meget koldt i klasseværelserne, fortæller han.

”Det er ikke sådan, at vi har taget en principiel beslutning om at slukke for vores ventilation, men jeg vil hellere have, at lærere og elever bliver instruereret i at lufte ud ind i mellem, end at de skal sidde i 19 grader, mens der bliver blæst kold luft ind i lokalet”, siger Andreas Elkjær.

Flere af skolens ventilationsanlæg er slukket

Han fortæller, at det langt fra er en optimal løsning, at skolen må lukke ned for ventilationen, imens kulden har fat i landet.

”Vi har valgt at gøre det, vel vidende at det giver nogle andre indeklimaproblemer. Men vi har at gøre med et valg mellem pest eller kolera”, siger Andreas Elkjær:

”Vores skole er spredt på fire matrikler, og jeg har ikke overblik, hvor der lige nu er slukket eller tændt for ventilationen, men jeg mener, der slukket for det meste”.

Andreas Elkjær har endnu ikke hørt nogen klager over sin måde at håndtere problemet på, så han regner med, at det fungerer. Også selvom han godt ved, at der ikke vil blive luftet lige godt ud alle steder

”For man glemmer jo også at gøre det. Til gengæld indsamler vi alle elevernes mobiler og sender dem ud i pauserne – så får de noget luft dér og får rørt sig. Man gør det på bedste beskub, og så må vi se, hvordan det går, når vi bliver for alvor udfordret – når frosten kommer".

"Vi har en plan om at være i tæt kontakt med det personale, som styrer vores ventilation. De kommer på skolerne hele tiden, og vi har et godt samarbejde med dem, og de kæmper det, de kan”.

Udvalgsformand: Vi følger bare regeringens retningslinjer

Folkeskolen har bedt formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Helsingør Kommune Claus Birkelyng (K) om en kommentar, at lærere og elever på Espergærde Skole må leve med ringere luftkvalitet for at holde varmen i de kolde måneder.

Han oplyser, at han ønsker ikke at stille op til interview, men sender følgende kommentar:

”I kommunerne skal vi selvfølgelig følge de krav og anbefalinger, som regeringen udstikker i denne energikrise. For det handler om forsyningssikkerhed. Det betyder, at vi alle steder – med få undtagelser – skal sænke rumtemperaturen til 19 grader", skriver han og fortsætter:

"Her er det den enkelte institutionsleders ansvar at sikre, at det sker, og at eventuelle problemer håndteres i samarbejde med Forvaltningen. Det er en svær tid for os alle at være i, men som kommune følger vi naturligvis de retningslinjer, der udsendes fra regeringen".

"Og i den forbindelse forventer jeg, at I som fagblad tager kontakt til regering og KL og bibringer den problemstilling, som I rejser over for os”.