Forslag: Specielle klasser til ordblinde

Den rummelige folkeskole er ikke lykken for de cirka to ud af 100 elever, som er svært ordblinde. De får slet ikke den målrettede hjælp, de har brug for, hvis de skal blive bedre til at læse og skrive, mener flere, der arbejder med ordblinde.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Folkeskolen tager fejl, hvis den tror, at den enkelte lærer kan håndtere et svært ordblindt barn i en almindelig klasse. Det kan være fint for nogle elever at blive i deres klasse, men ikke for de to procent, der er mest ordblinde", siger Hans-Pauli Christiansen til Politiken.

Han er formand for Ordblinde/dysleksiforeningen i Danmark og mener, det er på tide at stoppe med halve løsninger for ordblinde elever.

"Nu har kommunerne fået en størrelse, hvor de bør kunne oprette særlige ordblindeskoler og -klasser, hvor man samler kompetencen på enkelte skoler og flytter eleverne derhen", siger formanden.

Inklusion ikke altid det bedste

Det bakker specialkonsulent Mia Finnemann Schultz fra Dansk Videnscenter for Ordblindhed op.

"Vi har denne her inklusionspolitik, som er et smukt princip og et menneskesyn, vi godt kan lide. Men det er ikke altid det bedste for de svært ordblinde. Det ville helt klar være bedst, hvis man havde et specifikt ordblindetilbud i hver kommune. Det har man ikke i dag", siger hun til avisen.

Hos KL er holdningen fortsat, at målet med specialundervisning og anden hjælp til ordblinde elever bør være, at de kan følge med i deres normale skoleklasse.