DLF-kongres

Danmarks Lærerforenings ordinære kongres med knap 300 delegerede fra foreningens lokalkredse i hele landet plus Grønland og Sydslesvig var samlet tre dage i sidste måned.

Seks skarpe udtalelser fra kongressen

Folkeskolen og kommunernes skrantende økonomi var et af de helt store emner på Danmarks Lærerforenings kongres i sidste måned. Blandt andet sendte en samlet kongres et fælles opråb om at stoppe de kommunale besparelser til Christiansborg. Lærernes arbejdstid var også til debat, en tidligere statsminister sendte rosende ord til folkeskolen, og lærerstuderende efterlyste uddannede praktiklærere.

Publiceret Senest opdateret

1. Kommunalpolitikere i tårer over økonomien

Den lokale lærerformand og hovedstyrelsesmedlem Anders Liltorp satte ord på den økonomiske situation i Rødovre Kommune: ”Undskyld mit sprog – der er fandeme ikke noget at grine ad i Rødovre. Jeg håber, at der er nogen på Christiansborg, der snart vågner op fra deres tornerosesøvn”.

Kommunernes blødende økonomi har været et af de helt store emner det seneste stykke tid. Det var den også på lærernes kongres, da besparelserne mange steder i landet går ud over folkeskolerne. I en ny undersøgelse fra Danmarks Lærerforening fortæller de lokale lærerformænd blandt andet, at der i omtrent tre ud af fire kommuner forventes nedskæringer på skoleområdet næste år.

”Jeg ved, at der til budgetseminarer er politikere, der har siddet og grædt”, sagde formand for Rødovre Lærerforening Anders Liltorp til kongressen. I Rødovre har kommunen for kort tid siden meldt ud, at der ikke er råd til at bruge vikarer resten af året. 

2. Eksstatsminister: Folkeskolen er en enestående opfindelse

”Vi ved, at antallet af ADHD-diagnoser er dramatisk stigende. Og de bliver yngre og yngre. Jeg er ikke imod diagnoser, men det er ikke det første, man skal gribe til”, sagde tidligere statsminister og stifter af foreningen Headspace Poul Nyrup Rasmussen.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen var inviteret til at tale til de knap 300 delegerede på Lærerforeningens kongres. Den tid brugte han blandt andet til at rose lærerne og landets folkeskoler. 

"Den danske folkeskole er den mest enestående favnende opfindelse, der nogensinde er gjort i Danmarks historie – og egentlig også Europas. Folkeskolen er det eneste sted, hvor vi kan samle alle dem op, som ikke passer ind", sagde han.

Poul Nyrup Rasmussen er stifter af organisationen Headspace, der hjælper unge i mistrivsel. Gennem det arbejde oplever han desværre, at der er kommet mindre tid til at sætte tempoet ned og møde de unge i øjenhøjde ude på skolerne, fortalte han kongressen.

”De voksne mangler vi i nutidens samfund. Vi mangler mange. Når de unge forlader folkeskolen, og de får spørgsmålet: 'Har I fået ros af lærerne?', så siger de unge nej. Og det er jo ikke, fordi det er med vilje, at I overser de 20 procent i klassen, som kæmper. De gør ikke opmærksom på sig selv, og så forsvinder de jo”. 

3. Mattias Tesfaye: Lærerne har ikke brug for mere ny politik uden penge

Svend Emil Nielsen er 87 år (rettet 6/11, red.) og muligvis alderspræsident til Danmarks Lærerforenings kongres. Han var sekretariatschef i Lærerforeningen fra 1971 til 1984.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (Socialdemokratiet) besøgte kongressen på andendagen. Her fortalte han, at han senere på året vil fremlægge et ”kvalitetsprogram” med en række ændringsforslag til folkeskolen. Planen vil blandt andet indeholde en omskrivning af Fælles Mål, og der vil være forslag til, hvordan skolen kan gøres mere praksisfaglig.

”Vi skal skære ind til kernen og alt det andet fra. Det skal til for at skabe et fagligt rum i skemaet, som læreren kan bruge til at prioritere i stoffet og til fordybelse”, sagde Mattias Tesfaye fra talerstolen og lovede, at der vil følge penge med:

”Der er mange forslag på vej. Og jeg ved, at ny politik uden penge er det sidste, folkeskolen har brug for. Der skal også være råd til materiale og faglokaler”.  

4. Ny arbejdstidsaftale efterlyses

Et af de emner, der skabte livlig debat på kongressen, var lærernes arbejdstid. For mens hovedstyrelsen i Lærerforeningen mener, at det ikke er det rette tidspunkt at stille krav om en ny arbejdstidsaftale, der kan afløse A20, var der andre fremmødte på kongressen, der havde en helt anden holdning.

”Et af de problemer, der er i dagligdagen, det er mangel på forberedelse, og det har A20 ikke løst”, sagde Pernille Bendix, der er bestyrelsesmedlem i Københavns Lærerforening. Hun foreslog blandt andet, at der skal sættes tid på lærernes opgaver i arbejdstidsaftalen. 

Lærerstuderende Amalie Kjærgaard Johansen gik på talerstolen for første gang og fortalte de delegerede, hvor vigtig fuld finansiering af praktikken og lærerstartsordninger er for fremtidens lærere.

5. Fra lærerne til Christiansborg: Finansloven er en hån mod folkeskolen 

De voldsomme og ødelæggende kommunale besparelser i folkeskolen skal stoppes. Det var hovedbudskabet i det brev, som kongressens knap 300 delegerede blev enige om at sende direkte til folketingspolitikerne på Christiansborg.

”På skoleområdet er der i 2023 budgetteret med 860 millioner kroner mindre end de reelle udgifter i 2022. På den baggrund virker de 35 millioner, der er afsat på næste års finanslov, nærmest som en hån”, står der blandt andet i det fælles opråb fra landets lærere.

De delegerede fra København lyttede til deres kredsformand, Katrine Fylking, da hun fortalte, hvad hovedstyrelsen netop har diskuteret, i en kort pause inden en afstemning i salen.

 

6. Lærerstuderende vil have uddannede praktiklærere 

Amalie Kjærgaard Johansen deltog for første gang på Danmarks Lærerforenings kongres. Hun er lærerstuderende på fjerde år fra Københavns Professionshøjskole og skal snart i sin allersidste praktik.

”Det er afgørende, at man som praktiklærer bliver klædt på til opgaven og får de kompetencer og den viden, det kræver for at vejlede voksne”, sagde hun fra talerstolen og pegede på, at kommunerne ikke har fået nye penge direkte møntet til at finansiere mere praktik og mere uddannelse til praktiklærere. 

”Det er et kæmpe problem”, slog hun fast.