Anmeldelse

Tallene i vores liv

Med matematikken i livets ulidelige lethed

Kan man bruge matematik til noget fornuftigt? Hvordan påvirker matematikken min hverdag på godt og ondt, uden at jeg opdager det? Hvorfor ved Google altid, hvad jeg vil søge efter? Kan Netflix regne ud, hvad jeg gerne vil se?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en gåde for de fleste, hvad grafteori har med vores dagligdag at gøre, eller hvordan matematikken er omdrejningspunkt i rigtig mange handlinger, som vi som udgangspunkt ikke opfatter har noget som helst med matematik at gøre. Matematikken er blevet mere og mere skjult med den stigende digitalisering, samtidig med at den styrer mere og mere af vores liv. Derfor er "Tallene i vores liv – Matematikken og verden omkring os" en vigtig bog, som jeg vil anbefale til alle matematiknørder og alle, der hader matematik af et godt hjerte. Matematik er som udgangspunkt hverken demokratisk eller autoritær, men den måde, som matematikken anvendes på, har altafgørende betydning for, hvilken type samfund vi får skabt.

Fakta:

Titel: Tallene i vores liv

Forfatter: Stefan Buijsman

Pris: 250

Sider: 156

Forlag: Samfundslitteratur

Matematik behøver ikke at være skræmmende, som mange husker den fra egen skoletid. Der er matematik i alle kroge af vores liv, hvad enten det er kaffemaskinen, der beregner, hvor varmt vandet skal være, Google, der beregner dine søgeresultater, eller Facebook, der bestemmer, hvad den skal vise om dig. Alt sammen beslutninger, der er foretaget på baggrund af matematik. Og vel at mærke beslutninger, som ikke er værdineutrale. På den måde har matematikken stor indflydelse på vores liv.

Forfatterens mål med bogen er at vise, at der bag al kompliceret matematik oftest gemmer sig enkle ideer. At matematik ikke behøver at være skræmmende. Mange abstrakte beregninger synes komplicerede og uforståelige, fordi vi som matematiklærere ofte forsømmer at forklare ideen bag symboler, og hvorfor og hvordan vi bruger dem.

"Tallene i vores liv – Matematikken og verden omkring os" er også en begivenhedsrig rejse om mere eller mindre opdagelser, der er med til at styre vores liv, om vi vil det eller ej.

Powered by Labrador CMS