SPECIALPÆDAGOGIK-NETVÆRKET er for alle, der interesserer og arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov.

I samarbejde med Tidsskriftet Specialpædagogik

(8.290 følger) Se alle medlemmer

For at du kan oprette indlæg i Specialpædagogik kræver det at du har en profil og er logget ind.

OPRET PROFIL
0   15

Nyt projekt skal gøre op med autisters mistrivsel i skolen

Hvert år påviser autismeforeningen, at mange elever med autisme er kede af at gå i skole. Men foreningen har svært ved at slå igennem med budskabet, så nu samler foreningen tre-fire kommuner om et pilotprojekt, som skal munde ud i en guide om at forebygge mistrivsel.

0   3

Interessen for Nest programmet

De klassiske værdier i Nest programmet er: ’Børn er mere ens end forskellige’ ’Alle børn har krav på god undervisning’ ’Hvis børn ikke lærer på den måde, vi underviser dem på, må vi undervise dem på en anden måde'

0   20

Rigtig mange elever med autisme er kede af at gå i skole

Uanset om elever med autisme går i almen skole eller på specialskole, bryder mange sig ikke om at være der. Værst står det til i almenskolen, hvor 43 procent er kede af skolen, mens det drejer sig om 26 procent på specialskoler. Det viser en ny undersøgelse.

0   6

Skolepsykolog: Vi bør diagnosticere skolen, ikke børnene

Flere børn bliver kategoriseret som 'særligt sensitive', men det er ikke børnenes psyke, som er afvigende, men derimod skolens struktur. Det mener skolepsykolog Line Søberg Bjerre. "Det er på tide at lave om på skolen, så vi ikke får gjort alle børn særligt sensitive over for hverdagslivet i folkeskolen", skriver hun blandt andet i sit debatindlæg i Politiken i dag.

0   0

Elever med autisme og ADHD skifter skoletaxi ud med el-cykler

For børn med autisme eller ADHD kan det ødelægge resten af dagen, hvis taxien, som skal køre dem til og fra skole, kommer for sent. Derfor tilbyder Kolding Kommune som et forsøg, at eleverne kan låne en el-cykel i stedet, skriver Vejle Amts Folkeblad. To specialskoler er ved at finde frem til elever, som kan have en interesse i at låne en el-cykel i en periode. Håbet er, at forældrene kan se det gavnlige i at investere i en el-cykel til deres børn. Inspirationen til forsøget kommer fra Odense, hvor et lignede projekt har været i gang i et par år.

5   62

400.000 til ordblind lærer for uberettiget fyring

En ordblind lærer får 400.000 kroner i godtgørelse for fyring fra Frederikssund Kommune. Han og DLF har vundet en sag i Ligebehandlingsnævnet, som har afgjort, at han blev forskelsbehandlet på grund af handicap.

0   2

Unge presses ind i kommunale uddannelsestilbud mod deres vilje

Fra årsskiftet og frem til påske har Landsforeningen Autisme fået 84 henvendelser om unge, som har problemer med frit valg af ungdomsuddannelse. Det svarer til næsten en henvendelse per dag. ”Vi ser stort set over hele landet, at kommunerne kun vil henvise til deres egne STU-tilbud. Og kommunernes tilbud er ofte de mest skrabede og ensrettede, hvor de unge næsten ikke har lyst til at komme”, siger foreningens formand Heidi Thamestrup til Efterforskerne på P1. Ifølge hende er hele ideen med STU ved at blive undergravet af kommunerne. ”STU skal være særligt tilrettelagt og individuel, men det er der simpelthen ikke nogen af de kommunale tilbud, jeg kender til, der lever op til”.

1   4

Specialskole med øget tilgang vil gerne have færre elever

Pindstrupskolen på Djursland har fået 21 flere elever siden 2012, så det kniber gevaldigt med pladsen. Skoleleder Hans Henrik Dupont havde set frem til en lille nedgang til sommer, men skolen får igen en overbelægning på ti elever.

1   9

Hvad er det der specialundervisning egentlig for noget?

Jeg har i dag tænkt meget over, hvad det der specialundervisning, jeg går og laver, egentlig er for en størrelse.

0   4

Findes der andre ordblinde?

Må jeg låne 2 minutter af din tid til feedback på et fondsprojekt til ordblinde i folkeskolen? Mange tak!

0   3

Ministeren vil hverken sige ja eller nej til en overbygning på STU

Undervisningsminister Merete Riisager vil vente med at tage stilling til en overbygning på STU’en, til hun kender den kommende evaluering af uddannelsen. Det svarede hun på et samråd, hvor hun heller ikke ville løfte sløret for, om hun har ambitioner om at skabe en overbygning.

0   1

Planen om at lægge Nyborgs specialskoler sammen skydes nu helt ned

Først meldte Venstre fra, og nu får massiv modstand fra forældre, skoler og fagforening også rød blok i Nyborg til at skrinlægge forslaget om at lægge Rævebakkeskolen og Nyborg Heldagsskole sammen. ”Efter vi har fået høringssvarene, har vi talt sammen i rød blok og er kommet til samme konklusion som Venstre. Det afgørende for mig er, at høringssvarene er så entydigt imod”, siger formand for skole- og dagtilbudsudvalget, Thomas Laursen (SF) til Fyens Stiftstidende. Kommunen har modtaget 260 underskrifter imod forslaget, og høringssvar fra elevråd, forældrebestyrelser, MED-udvalg og BUPL har entydigt forholdt sig kritisk til en sammenlægning af de to specialskoler.

0   0

Forsker undersøger sammenhængen mellem skydning og ADHD

Kan skydning som idræt have indvirkning på et barns ADHD-symptomer, og kan barnet lære noget, som kan bruges i andre sammenhænge? Det undersøger Annegrete Gohr Månsson i en ph.d. på Syddansk Universitet, skriver Fyens Stiftstidende. ”Skydning kan få børn med ADHD og lignende vanskeligheder til at falde til ro, imens de er til skydning. Men om regelmæssig skydetræning har en indvirkning på børnenes generelle ADHD-symptomer eller generelle trivsel og livskvalitet, ved vi ikke. Det er det, jeg undersøger”, siger Annegrete Gohr Månsson, som vil være klar med de første resultater i 2018.

4   16

Ministeren vil spørge forældre, hvorfor de vælger privatskole

Undervisningsministeren er ikke bekymret over den stigning, der er sket til fri- og privatskoler de seneste år, men hun vil gerne spørge forældrene, hvorfor de vælger, som de gør. Det fremgik af åbent samråd i Undervisningsudvalget i dag.

0   3

Sammenlægning af Nyborgs to specialskoler hænger i en tynd tråd

Venstres ti mand store byrådsgruppe i Nyborg vender sig vender sig imod skoleforvaltningens forslag om at slå Rævebakkeskolen og Nyborg Heldagsskole sammen. ”Vi har haft mulighed for at læse høringssvarene i påsken, og vi kan se, at forslaget kritiseres fra alle leder og kanter. Forældre, BUPL, bestyrelser og medudvalg. Og så synes vi ikke, vi skal gennemføre det”, siger borgmester Kenneth Muhs (V) til Fyens Stiftstidende.

1   7

Thisted: Forpligtende aftaler giver succes i ordblinde-arbejde

I Thisted Kommune har alle, der arbejder professionelt med ordblindhed, et system der er enighed om at bruge. Og det virker.

ANMELDELSE
0   20

Om at danne mennesker - også de mest udfordrede

Forfatteren har med sin fine samling af essays fra en meget særlig og specialiseret praksis formået allerede fra første indslag at fænge læseren. Sjældent er arbejdet med børn og unge med multiple funktionsnedsættelser blevet beskrevet mere omsorgsfuldt og indfølende.

0   11

Hver sjette specialskole har fået flere elever

Øget inklusion har kostet specialskolerne elever. Alligevel har 25 skoler ud af 156 flere elever i dag, end da inklusionsloven trådte i kraft. Det er ikke udtryk for mislykket inklusion, men skyldes en holdning om, at nogle elever har brug for at være i et andet fællesskab. I hvert fald i en periode, fortæller seks af skolerne.

0   6

Kolding satser på sine specialskoler

Kolding ønsker at inkludere flere elever i almenundervisningen. Alligevel har kommunen ikke nedlagt specialskoler. På sigt hjælper specialskolerne almen-skolerne til at inkludere flere, mener politikerne.(7/4 kl. 14:39 - artiklen er rettet - se nedenfor)

2   6

Egelund: Antallet af børn med store vanskeligheder stiger

Lægerne holder liv i meget for tidligt fødte børn, og det kan sammen med forurening og det moderne forvirrede liv øge behovet for specialundervisning, siger professor i specialpædagogik Niels Egelund. Det kan føre til, at visse specialskoler får flere elever.