ERNÆRING OG SUNDHED er for ernæringsuddannede og lærere, der underviser i madkundskab, sundhed og ernæring. 

I samarbejde med Madkundskabslærerforeningen

(3.997 følger) Se alle medlemmer

For at du kan oprette indlæg i Ernæring og sundhed kræver det at du har en profil og er logget ind.

OPRET PROFIL
0   5

Ny gratis læringsapp om smag

Forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet kommer med en ny lærings-app, hvor lærere kan finde undervisningsaktiviteter om smag til madkundskab, dansk, matematik og naturfagene.

ANMELDELSE
1   9

Madkundskabs udviklinghistorie - fra A til Z og lidt til

Jette Benn samler op på mange års arbejde med og forskning i hjemkundskabsfaget, og hun runder af med forslag til fremtiden for det fag, der i dag hedder madkundskab.

0   2

Ny madpakkekonkurrence skal give næring til læring

Madpakken er en vigtig grundpille i mange elevers hverdag. En ny landsdækkende konkurrence sætter fokus på at tænde de yngste skolebørns madpakkeinteresse.

0   4

Tips til øvelser i grundsmagene

Kun en ud af fem voksne kan identificere de fem grundsmage. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har udført for Arla. Det samme gælder børn, lyder erfaringer fra Madlejr.

0   10

Nytter det noget?

Undervisere skal have reel mulighed for planlægning, forberedelse og efterbehandling af den daglige undervisning. Efter OK13 har debatten om forberedelsestid fyldt rigtig meget i debatten. Manglende forberedelsestid kan blive en faldgrube i forhold til at undervisere benytter undervisningsmateriale i undervisningen, der umiddelbart ikke er relevante eller som måske fylder i undervisningen, uden at det støtter op om skolens/undervisningens opgave.

0   0

Danskere ryger og drikker mest i Norden

Danmark indtager en kedelig førsteplads som det land i Norden, hvor flest voksne ryger dagligt og oftest drikker alkohol, skriver DTU Fødevareinstituttet. En ny undersøgelse viser, at hver femte voksen i alderen 18-65 år i Norden ryger og én ud af syv tænder smøgen hver dag. Andelen af rygere stiger i takt med, at uddannelsesniveauet falder.

0   2

Forbrugerrådet Tænk fylder 70

Forbrugerrådet Tænk fylder 70 år idag. Det fejres blandt andet med et fødselsdagsnummer af medlemsmagasinet. "Vi vil fortsat arbejde for forbedringer for forbrugerne ved at give politikerne og erhvervslivet mere viden og med- og modspil", siger formand Anja Philip i en pressemeddelelse.

0   1

Internationalt skolesundhedsnetværk flytter til UC Syd

Netværket Schools for Health in Europe flytter fra Holland til Haderslev, når UC Syd overtager organiseringen af netværket for 45 landes arbejde med sundhed i grundskolen, skriver Det Syddanske EU-Kontor. Det bliver Jesper von Seelen, lektor og ph.d., og chefkonsulent Anette Schultz som bliver ankerpersoner i det danske sekretariat. Begge skriver på bloggen Kost, motion og sundhed på folkeskolen.dk.

0   0

Danskerne køber mere færdiglavet mad

Danskerne tyr oftere til helt eller delvis færdiglavet mad, når de står ved køledisken. Mere end halvdelen af danskerne har ingen eller kun lidt interesse i de råvarer, der bruges i maden og råvarernes sæson spiller ikke ind, når man vælger råvarer. Til gengæld er madspild kommet i fokus, viser Madkulturens Madindeks, der offentliggøres i dag. "Vores oplevelse af, hvad der udgør et hjemmelavet måltid, flytter sig. Hvad der var convenience i går er hjemmelavet i dag", forklarer direktør Judith Kyst i et nyhedsbrev.

0   5

Videreudvikling af LOMA på Nymarkskolen

Efter nytår åbnede vi en LOMA-bod på Nymarkskolen.

1   10

Forskere: Lovgivning bør styrke måltider i skolen

Elever der deltager i skolemadprojektet Loma får større viden om råvarer og grøntsager. Men selv om de har deltaget i pilotprojektet svarer 60 procent, at de ofte er sultne om eftermiddagen i skolen. Forskere bag projektet anbefaler større fokus på måltider i skolen.

0   1

Måltidsproblemer hos hver femte børnehaveklassebarn

Sundhedsplejerskerne noterer i 20 procent af børnehaveklassebørnenes journal bekymringer om eksempelvis manglende morgenmad, for lidt frugt og grønt eller for meget sukker. Det fremgår af en ny rapport fra Databasen Børns Sundhed. "Vi ved fra undersøgelser, at børns ernærings-, mad- og måltidsvaner er vigtigt for barnets sunde udvikling", siger projektleder Anette Johansen til et nyhedsbrev fra Statens Institut for Folkesundhed.

0   5

Undernæring er et overset samfundsproblem

Med en befolkning på knap 50% overvægtige er det ofte de, der har for meget på sidebenene, der fokuseres på i sundhedsdebatten. Underernæring er derimod et noget mere overset samfundsproblem viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer.

0   28

Åben skole: Fra skrot til wok

Hver dag smider supermarkeder mad ud, der kun lider af skønhedsfejl. På et valghold i Strøby samarbejder eleverne med Brugsen – de tilbereder og spiser den frasorterede mad.

0   13

Ingredienser til en sundere skoledag

Mens mange voksne begynder året med nytårsforsætter og januarkure, er børnene tilbage i klasselokalerne til gensyn med klassekammeraterne og parate til ny læring. Langt de fleste børn bekymrer sig - heldigvis - ikke om damebladenes slankekure og nytårsforsætter. Det betyder dog ikke, at børnene er ligeglade med skoledagens mad og måltider.

0   19

Forsker: Mad i skolen må ikke blive elitært

Skal eleverne uddannes til husholdere, håndværkere eller gastronomer? Igennem 118 år har mad været på skemaet i skolen. Nu har ph.d. Jette Benn skrevet en bog om, hvordan undervisningen og faget har ændret sig undervejs.

0   3

Evaluering: Madkamp har styrket presset fag

Madkundskab har ikke har megen lokal bevågenhed. Der er stor variation i køkkenfaciliteter og tildeling af penge til indkøb af mad. Madkamp har styrket faget og givet lærere mulighed for kurser, som de eller ikke er forvænt med, viser evaluering.

ANMELDELSE
0   15

Portal til madkundskab

Det er svært ikke at blive begejstret, når man går ind i Clio Onlines materiale til madkundskab. Det er som at åbne for et spændende spil med mange muligheder - og et par mellemstore missere undervejs.

0   1

Københavns Lærerforening har lavet film om jul i skolekøkkenet

På Københavns Lærerforenings hjemmeside har der i løbet af december været en julekonkurrence. I fire små film bager otte børn julekager på forskellige københavnske folkeskoler. Mens der bliver frembragt knasende julekager, taler børn på forskellige klassetrin, om deres forhold til skolen. Eksempelvis spørger Rosa "Hvad nu hvis vi ikke havde skolen?", Og Storm svarer prompte: "Så var der nok mange, vi ikke havde fået som venner".

0   13

Kan et øget fokus på mad og måltider skabe bedre læring og trivsel i folkeskolen?

I projekt ’LOMA – lokal mad’ forpligtiger de deltagende skoler sig på at fremme arbejdet med sund mad og måltider på skolen. Opskriften lyder på tværfaglig undervisning i forbindelse med tilberedning af fælles skolemad. De foreløbige resultater er positive – men området kalder generelt på øget fokus.