Socialdemokratiet er mest populær blandt lærerne

Står det til lærerne, skal de fleste pladser i folketingssalen fremover være besat af røde politikere. I hvert fald hvis de stemmer, som de svarede i en meningsmåling blandt fagbladet Folkeskolens læsere fra sidste år. Socialdemokratiet står - som tidligere - til at blive lærernes foretrukne parti.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange har nok hørt fordommen om, at lærerne er placeret til venstre for midten på den politiske skala. Og det er en fordom, der i dén grad ser ud til at have hold i virkeligheden.

Index Danmark/Gallup gennemfører hvert år en stor meningsmåling blandt danskerne, og den viser, at langt hovedparten af fagbladet Folkeskolens læsere i dag vil sætte sit kryds ud for et rødt parti.

Røde partier går alle til valg på flere penge til folkeskolen

Analyseinstituttet spurgte senest læserne sidste år, og her svarede 8 ud af 10 - af de lærere, der på dét tidspunkt kunne pege på et parti - at de ville placere deres stemme ved et af de røde partier. 

Da tallene bygger på læsernes svar sidste år, kan mange naturligvis have ændret holdning, siden de blev spurgt. Hver femte af de adspurgte lærere var så meget i tvivl, at de ikke kunne sætte navn på det parti, de forventede at stemme på. 

Røde partier vil give lærerne penge med til næste års arbejdstidsforhandlinger 

Med andre ord kan rigtig meget se anderledes ud, når lærerne og resten af Danmark går til stemmeurnerne i dag. Men kan man tage målingen for nogenlunde gode varer, ville det politiske Danmark være mørkerødt, hvis valget alene blev afgjort på lærernes stemmer.

Enhedslisten er det næststørste lærerparti

Tager vi målingen for gode varer, får Socialdemokratiet i dag flest lærer-stemmer. Og ifølge de tilsvarende målinger tidligere år, var Socialdemokratiet også størst ved de to foregående valg i 2011 og 2015. Enhedslisten står til at få næstflest lærerstemmer i dag.

De røde partier er så populære blandt lærerne, at man skal helt ned på en femteplads på listen over lærernes yndlingspartier for at finde et blåt parti. Her finder man det nuværende statsministerparti Venstre med en lærer-opbakning på lige knap 10 procent.

Valgforsker: Lærerne straffede rød blok ved folketingsvalget

Alternativet er det eneste af de røde partier, der står til at få færre lærer-stemmer end et blåt parti.

Riisager ser ikke ud til at have erobret lærer-stemmer  

Målingen viser også, at Liberal Alliance tilsyneladende ikke har vundet lærerstemmer ved at have haft undervisningsminister-posten. For selvom nu tidligere minister Merete Riisager mange steder bliver omtalt som en populær undervisningsminister ude på landets lærerværelser, ser populariteten ikke ud til at have flyttet lærernes stemmer.

Alex Ahrendtsen: Vi stoler nok ikke helt på, at danske lærere ikke indoktrinerer

I målingen svarede under 1 procent af lærerne således, at de regnede med, at deres stemme skulle gå til Merete Riisagers parti.

Røde lærere har ført til politisk kritik

Alle røde partier har meldt ud, at de går til valg på at tilføre folkeskolen flere penge. Det har ingen af de blå partier gjort.

Sidste efterår udtalte Dansk Folkepartis skoleordfører Alex Ahrendtsen, at partiet ikke stoler på, at lærernes politiske orientering ikke smitter igennem i deres undervisning.

Til folkeskolen.dk udtalte han den gang, at "lærerne skal overbevise os om, at de ikke indoktrinerer eleverne":

"Vi politikere skal føle, at lærerne udelukkende agerer som lærere og ikke forsøger at snige en bestemt politisk samfundsmodel ind over eleverne. Når vi har den tro, vil lærerne få mere frihed", lød det videre fra DF-ordføreren.  

Forligsparter tager afstand fra Alex Ahrendtsen 

Udtalelsen fik en hård medfart fra flere af oppositionens ledende politikere. Eksempelvis kaldte den radikale leder Morten Østergaard meldingen for bizar.

"Det er bizart, at han hænger det op på, hvordan man vil regulerer folkeskoleloven afhængigt af hvad lærerne stemmer. De ting må jo ikke blandes sammen. Det er direkte ødelæggende", sagde han dengang til folkeskolen.dk.

Lærere på stemmesedlen

De fleste steder i landet er der gode muligheder for at stemme på en lærer. I alt har 59 kandidater en læreruddannelse, hvoraf de 20 aktive er folkeskolelærere. Kun Liberal Alliance har ingen læreruddannede på stemmesedlerne. 

20 aktive folkeskolelærere stiller op til Folketinget