Anmeldelse:

En konspirationsteori stikker af

Jeg husker ret tydeligt første gang, jeg hørte om Morton Rhues roman The Wave. Plottet var pirrende og bogens pointe var vigtig, men læseoplevelsen var noget blodfattig. Nicole Boyle Rødtnes og Salina Schjødt har med Når Sandheden Svigter skabt en mere relaterbar udgave af massesuggestionens rædselskabinet.

Offentliggjort

Fakta:

Når Sandheden Svigter

Forfattere: Nicole Boyle Rødtnes og Salina Schjødt Larsen

199,95 kroner

208 sider

Forlag: Alvida

Find tilhørende undervisningsmateriale her

Ungdomsromaner med uomtvisteligt vigtige temaer er en vanskelig genre. Det oplagte plot, de indlysende etiske dilemmaer, den foruroligende, skandinaviske, det-må-endelig-ikke-ende-for-happy slutning, som efterlader læseren med et særdeles spinkelt håb, gør det svært for fortællingen at få luft under vingerne.

Boyle Rødtnes og Schjødt Larsen kæmper med de udfordringer og sine steder må man bære over med dem, fordi Når Sandheden Svigter trods alt gør brug af nogle greb, som overordnet set får historien til at lette.

Romanens ramme er et efterskoleophold, hvor eleverne skal lave et selvvalgt projekt. Romanens hovedpersoner den skønne Helena og den charmerende Raoul beslutter sig for et projekt om konspirationsteorier. De har brug for kyndig hjælp til den digitale del af projektet, og det får de af den indesluttede nørd, Janus, som sammen med Helena er romanens egentlige hovedkarakter. Vi følger eleverne i deres ret hurtige – og dermed faktisk - ret troværdige ideudviklingsfase. Janus får teorien præsenteret for de rigtige influenter, og pludselig forvandler skoleprojektet sig til en reel konspirationsteori, som får fatale følger for de virksomheder, den handler om.

Det som gør Når Sandheden Svigter til andet og mere end en modernisering af Morton Rhues The Wave er persontegningen. Boyle Rødtnes og Schjødt Larsen formår at tøjle empatien for den misforståede nørd, Janus, så den ikke overskygger irritationen eller forargelsen over hans selviske og uetiske disponeringer. Den velovervejede, skønne Helena viser sig på trods af sin selvkontrol og sine fornuftsstyrede handlemønstre også at være i sine følelsers umodne, rigide vold. Kun Raoul går fri af nuanceringen, men hans karakter fungerer, som en slags fødselshjælper både for hoved- og sideplot, og en mere facetteret karakter her ville blot skygge for det egentlige plot.

Når Sandheden Svigter drysser med let hånd små, genkendelige tematikker ud over sit hovedplot: Utroskab, skilsmisse, efterskolekærester, online venner, forældre, der ingenting fatter, venskab, karakterræs, der er rigeligt at tage af. De små temaer gør sammen med romanens mangel på fedtspilleri i plotudviklingen romanen meget let at læse. Der er fart på, ingen skal vente på næste udviklingskrusning i fortællingens bølge. Når Sandheden svigter er vedkommende læsning for eleverne i udskolingen – og så har den en lille ekstra pointe som en gave til dansklærerne…men ingen plotspoiling her.

Når Sandheden Svigter af Nicole Boyle Rødtnes og Salina Schjødt Larsen er velegnet til undervisningsbrug. Plottet, som tager afsæt i hovedpersonernes og omverdenens optagethed af konspirationsteorier, er vedkommende og aktuelt. Romanens karakterer og miljø er meget let relaterbart, og mulighederne for at perspektivere er så let tilgængelige, at det næsten er for godt til at være sandt.

Forlaget Alvida har da også udgivet et tilhørende undervisningsmateriale, som er gratis og let tilgængeligt online. Undervisningsmaterialet lægger sig tæt op af romanen, og der går ikke mange forberedelsesminutter, før det er klart til brug i klassen. Opgaverne i materialet er brugbare, men ikke synderligt opfindsomme. De konkrete, tekstnære opgaver, hvor eleverne skal finde konkrete svar i teksten fungerer udmærket, ligesom opgaverne, der knytter sig til romanens komposition, er ukomplicerede på den gode måde.

Men når det kommer til de øvelser, der lægger op til samtale og debat, bliver det lidt gumpetungt. Oplæggene er for ”hvad-synes-du-selv-pomfrit”- og ”er-du-enig-i-det-her-synspunkt-vi-har-skåret-ud-i-pap”-agtige. Romanen handler om konspirationsteorier, og en af opgaverne lægger op til at eleverne arbejder med en konspirationsteori, de selv vælger. Her kunne man have brugt noget af ”skære-ud-i-pap”-energien til at lave en grundig stilladsering af en opgavebesvarelse, der ellers let bliver letbenet og unuanceret.

Ønsker man sig et lettilgængeligt undervisningsmateriale til Når Sandheden Svigter, er forlaget Alvildas gratis opgaver et glimrende bud. Det står jo enhver frit for at lappe hullerne i de mere komplekse opgaver i materialet.