Anmeldelse:

Små perler fra et stort kontinent

Skønne historier til fri- og højtlæsning og til perspektivering af vores hjemmelige eventyr. Køb den, gerne i klassesæt.

Publiceret

Fakta:

Trommens stemmer – Ti fortællinger fra Afrika

Genfortalt af Luigi Dal Cin

281 pris

48 sider

Forlag: Jensen & Dalgaard

”Fortællinger fra Afrika” indeholder ti små perler fra den afrikanske fortælleverden, der er præget af en mundtlig tradition. En ægte fortælleglæde går igennem alle fortællingerne, og ofte er de tilsat en god portion humor og ironi. Der er mange genrer, temaer og karakterer, vi møder blandt andet en modig frø, en lækkersulten skildpadde og en hel del perlehøns, og tilmed får man også en forklaring på, hvorfor nogle dyr kan se om natten.

Det er italienske Luigi Dal Cin, der har samlet de ti fortællinger og med ti forskellige illustratorer, der leverer meget fine og kreative billeder. Luigi Dal Cin har skrevet over 100 bøger for børn, er oversat til 14 sprog og har modtaget et utal af priser. En kort oversigt over historierne ser således ud:

”Haren, agerhønen og kongens gave” er fra Dogon-stammen i Mali og handler om retfærdighed contra griskhed. ”Vindens søn” stammer fra San-folket i Botswana og er en historie om opdragelse. ”Rotternes snedige plan” tager sit udspring hos Mensaerne fra Eritrea og er et godt eksempel på, at selv den bedste plan er omsonst, hvis ikke den bliver til noget.

”Leopardens nødder” er fra Douala i Cameroun viser, at en god ven er tusind gange mere værd end alt andet. ”Jægeren og egernet” kommer fra Bemba-folket i Zambia og beviser, ligesom i ”Leopardens nødder”, at venner er noget helt essentielt.

”Firbenet i mælken” har rod hos Berberne i Tunesien og er den kendte historie om at falde i et mælkekar og mirakuløst komme op igen. ”Den uovervindelige kriger med tusind fødder” kommer fra Masaierne i Tanzania og er en finurlig historie om et væsen, der gør alle andre bange, men til sidst afsløres det, hvem det stærke væsen er.

”En brud til solmusen” udspringer fra Oromo-folket i Etiopien og er en historie om en anderledes mus, der skal finde en ægtefælle. ”Sjakalen og ørkenhøgen” er en Tuareg-historie fra Niger og handler dybest set om at finde ud af at leve i fredelig sameksistens. Og ”Nattens søvn” er endnu en fortælling fra Etiopien og handler om grådighed og om at udvikle relevante færdigheder, men det er ikke altid godt med total lydighed.

”Trommens stemmer” er en skøn og dejlig udgivelse, så fuld af liv og livfulde billeder og historier. Alle historierne er illustreret af forskellige illustratorer. Den fortjener en god skæbne ind i børne- og skolebibliotekerne/læringscentrene – og i undervisningen, hvor der vil være masser af muligheder for at bruge danske myter og fabler som sammenligninger til de afrikanske. Anbefales i klassesæt til de centrale samlinger og gruppesæt til den enkelte skole og naturligvis enkelteksemplarer til udlån. Skønt med en sådan udgivelse og en stor cadeau til oversætter Dal Michaelsen, der har gjort sproget levende og interessant.

Powered by Labrador CMS