Anmeldelse:

Fantastiske barndomserindringer fra en stor kunstner

Det er længe siden, jeg har læst/kigget noget så smukt og godt i børnelitteraturen!

Publiceret

Fakta:

Fakta:

Skibet skal sejle i nat

Forfatter og illustrator: Lillian Brøgger

314,25 kroner

80 sider

Serie: Min historie

Dansklærerforeningens forlag

”Skibet skal sejle i nat” er illustratoren Lilian Brøggers barndomserindringer, og de er både smukke, rørende, velskrevne, skønt tegnede, charmerende, spændende og yderst dramatiske med masser af gode, stærke og pudsige hændelser. Lilian skulle egentlig have heddet Linda, men sømandsfaderen nåede lige at komme hjem fra søen og fik det lavet om til Lilian inden barnedåben. Navnet Lilian var i øvrigt navnet på et skib, som farbror Bent sejlede med.

Bogen er delt op i fem afsnit: 'Stamtræ' med fokus på de interessante personligheder i familien. 'Øen' om Fanø hvor Lilian B. vokser op med en elsket farmor som en god og kærlig ankerperson. 'Forliset' handler om skibet ”Gerda Toft”, der forliser med mand og mus op til julen 1954, herunder Lilians far. 'Storbyen' handler om tiden efter faderens død, og afsnittet om 'Provinsen' handler om tiden med den nye far, som Lilian Brøggers mor får to drenge med.

Hele vejen igennem bogen holder Lilian Brøgger fast i barnets perspektiv og følger det op gennem barneårene frem til puberteten, hvor bogen slutter, og man når lige at blive nysgerrig på, hvordan hendes pubertet mon er forløbet. Vi får desværre kun ganske få linjer.

Illustrationerne er udtryksfulde, varierede og meget konkrete og fortæller med enkle og universelle kneb næsten flere historier end teksten. Det er ret imponerende, at det kan lade sig gøre, men Brøgger er jo en fænomenal illustrator. Noget står klart og bøjet i neon, usentimentalt, men fyldt med følelser, der opstår i læseren/beskueren. De mange dejlige illustrationer forhindrer overhovedet ikke, at læseren selv får sine egne billeder. Som voksenlæser er erindringerne generelt ikke fremmede for en, og Lilian Brøgger giver masser af små hint til sine egne historier.

Nogle af de stærkeste illustrationer (side 30-31) er et opslag med moderens stærke reaktion på faderens død. Illustrationerne er holdt i sort/hvidt med undtagelse af moderens stærkt røde hår, nu alene med to små piger Lilian og Bente, sidstnævnte opkaldt efter farbror Bent.

Indimellem leverer Lilian Brøgger også små, herlige skvæt af lakonisk humor: ”… Efter fire år blev de kærester. Min far blev sømand, og min mor blev gravid.” I det hele taget er denne smukke bog fyldt med mange spøjse og sjove iagttagelser.

Illustrationerne med dokumentarstof om ”Gerda Toft”s dramatiske forlis er både interessante og velanbragte og med til at gøre historien hel.

Den nye far bliver ikke et hit hos Lilian, men hun bliver meget glad for skolen og for at læse bøger. Vi hører også om de store verdensbegivenheder, som hunden Laika, der bliver sendt i kredsløb omkring jorden og om mordet på præsident John F. Kennedy.

Historien slutter med Lilian B. som teenager, og teenagetiden indeholder med garanti stof til endnu en bog. Den får vi nok ikke, selv om den ville være værd at sætte øjnene i.

Dansklærerforeningens Forlags serie ”Min historie” er erindringer skrevet for børn og unge på mellemtrinnet og i udskolingen. Bøgerne er gennemillustrerede, og ”Skibet skal sejle i nat” er guf til klasseundervisningen på mellemtrinnet og i 7.-10. klasserne.

Powered by Labrador CMS