Anmeldelse:

Salut for en kanon forfatter

H.C. Andersen er en del af godnathistoriernes, danskhedens, sorgens, glædens og forundringens DNA. H.C. Andersen er vores største kulturelle ikon. Hans historier og historie er kernestof - så derfor giver det god mening at skrive en H.C. Andersen-biografi for børn. Det har Kim Fupz Aakeson gjort.

Publiceret

'Hans Christian Andersen - et liv med modgang, medgang og en masse eventyr' er fantasifuldt og fabulerende illustreret af Signe Kjær. De fleste illustrationer har en rund, venlig og indbydende streg og en rigdom af indgange, som inviterer fantasien med på læsningen. Farvene er milde og blide, uden at illustrationerne af den grund bliver tandløse.

Fakta:

Hans Christian Andersen - et liv med modgang, medgang og en masse eventyr

Forfatter: Kim Fupz Aakesen, Illustrationer: Signe Kjær

269,95 kroner

80 sider

Forlag: Carlsen

Biografien er klassisk opbygget med en introducerende begrundelse for, hvorfor det er interessant at kende noget til H.C. Andersens liv. Derefter fortæller Fupz om Andersens opvækst, livet i København, drømmene og ambitionerne. Vi får fortællingen om gennembruddet, om de forskellige kunstneriske udtryk - om de ulykkelige kærlighedshistorier og om det lidt tunge, bekymrede sind. Bogen slutter med en lille beskrivelse af Andersens status efter døden og slutter således, hvor den begynder.

Der er mange ting i spil, når man vælger at skrive om arvesølvet. H.C. Andersens livshistorie er næsten ligeså kendt som hans eventyr - og visse læsninger af eventyrerne har næsten også klassikerstatus. Der findes vel næppe mange danskere, som ikke er blevet præsenteret for en biografisk læsning af Den Grimme Ælling, svaneungen, som uundgåeligt måtte blive en smuk svane, ligesom den store kunstner uundgåeligt måtte finde sin berettigelse og sin berømmelse i en hård verden. Kim Fupz Aakeson tager hele H.C. Andersen under behandling: hans berømmelse, hans betydning i vores kultur og hans grumme, eventyrlige livshistorie, og mindre kan vel ikke gøre det, når man skal fortælle børn om nationaldigteren. Her er der netop ikke brug for nye kreative vinkler på H.C. Andersens liv, men en gedigen klassisk fortælling om den store forfatter.

Kim Fupz Aakeson lader kapitlerne i biografien ledsage af små citater fra eventyrerne, både de meget kendte og de knap så hyppigt læste. Citaterne står som små poetiske illustrationer, som så fint slår en lille diskret tone af hist og pist i bogen.

Forlaget præsenterer biografien som en børnebog for de 6-10-årige! En noget heftig ambition for et stykke faglitteratur. Målgruppen er voldsom bred, især fordi der jo ikke er tale om skønlitteratur, som måske godt kan favne så stor en aldersspredning. Bogen rammer i den høje ende af målgruppen. Der er relativt lange sætninger (for en 6-årig), og der er heller ikke sparet på variationen i sproget. Personligt er jeg pjattet med modige, svære ord, som får målgruppen til at stå på tæer (bogen her er jo ikke en læsetræningsbog), men for den yngre del af målgruppen skal der nok en del guidning til. Ikke fordi ordvalget er kompliceret, men fordi sætningerne er lange og informationerne mange.

'Hans Christian Andersen - et liv med modgang, medgang og en masse eventyr' er et gedigent bud på en seriøs og læseværdig biografi om H.C.Andersen fortalt for en målgruppe, som bliver taget seriøst. Bogen tager læserne med ind i den fælles viden om manden, kunstneren og ikonet - både den beundringsværdige del af hans liv, den begrædelige del og den del, som får os til at krumme tæer i solidaritet med de mennesker, som hjalp ham på vej, selvom han efter al sandsynlighed var ganske irriterende.