Ni ud af ti Fælles mål for folkeskolen skal fjernes, lovede statsminister Mette Frederiksen i sin tale ved Folketingets åbning i oktober.
Og lige præcis dét tal er et af pejlemærkerne for den ekspertgruppe for fagfornyelsen i folkeskolen, som folkeskoleforligskredsen i dag sætter i gang med arbejdet.
Dr. pæd., rektor for UC Syd Alexander von Oettingen og områdechef for grundskole i Danmarks Evalueringsinstitut, ph.d. Lise Tingleff Nielsen, deler formandskabet for ekspertgruppen. Og ekspertgruppen får hjælp af et fælles sekretariat med medarbejdere fra Børne- og Undervisningsministeriet og parterne i Sammen om Skolen, herunder Danmarks Lærerforening.
Skolerne skal være med
Opgaven for ekspertgruppen er at udarbejde et beslutningsgrundlag til ministeren og folkeskoleforligskredsen med anbefalinger til den konkrete tilrettelæggelse af fagfornyelsen inklusive et udviklingsprogram. Og et forslag til et format for nye og enklere planer for fagene inspireret af dels læreplanerne i de gymnasiale uddannelser, dels folkeskolens faghæfter for fagene fra 1976.
Ekspertgruppen skal også kigge på de nuværende obligatoriske emner og tværgående temaer som for eksempel seksualundervisning og uddannelse og job, og hvordan de fremover skal placeres.
Afhængig af forligskredsens beslutning om teknologiforståelse, skal også denne faglighed indgå i oplægget til fagfornyelsen.
Alle landets folkeskoler inviteres til at give input til udviklingen af de kommende fagplaner og det tilhørende udviklingsprogram.
Udviklingsprogram og fagfornyelse skal kunne realiseres inden for de eksisterende økonomiske rammer, plus hvad man eventuelt bliver enige om i forligskredsens forhandling af regeringens folkeskoleudspil.
Men der åbnes i kommissoriet også op for, at ekspertgruppen kan gå til eksempelvis fonde for at skaffe yderligere finansiering til projektet.
Tidsplanen er, at ekspertgruppen afleverer sine anbefalinger sidst på året i år, og at nye fagplaner for folkeskolen skal være gældende fra skoleåret 2027/28.
Sammen om skolen:Total fagfornyelse i folkeskolen sættes i gang
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.