Anmeldelse

Og så drukner jeg ...
Og så drukner jeg ...

Vedkommende og aktuel Young Adult-roman

Fortællingen er helt fremme på beatet, når det gælder de unges aktuelle problematikker og præstationsræs og forventningspres.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Og så drukner jeg …” er en Young Adult-roman om Josephine Agnethe Mørck, som vi følger over nogle måneder, hvor hun er i gang med at afslutte 3.g. Romanen foregår i Aarhus og handler om alle samfundets – omgivelsernes – forventninger til det unge menneske og ikke mindst om de store forventninger, Josephine har til sig selv. Hun skemalægger alt ned til mindste detalje, det daglige arbejde, træningen, fremtiden, hvem hun skal være kæreste med, og hvornår hun skal gøre ditten og datten. Et hæsblæsende eksempel:

Fakta:

Titel: Og så drukner jeg ...

Forfatter: Ditte Wiese

Pris: 200

Sider: 352

Forlag: Carlsen

”Lynhurtigt, koldt bad, hestehale, betablokkere, kaffe, green smoothie bowl, på snapstory og Instagram, bil, psykologieksamen, 12, kramme Miriam, skifte tøj, flere betablokkere, bil, parkering, hovedet på rattet. Og så dybe indåndinger …”.

Inde i Josephines hoved kører hele tiden en stemme, der siger: ”Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber!” Grundlæggende er der noget, der er helt forkert. Noget, der hele tiden presser på og holder hende vågen. Aldrig har hun ro i hovedet. Hun stresser, glemmer ting, ja, glemmer næsten at trække vejret. Hun tør heller ikke bede om hjælp, for hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Mange ting går ikke Josephines vej, for eksempel skal forældrene skilles. Faderen har en affære med naboens kone. Josephines mor er advokat, faderen er i møbelbranchen, begge virker meget egocentriske og lægger et pænt pres på Josephine i forbindelse med den forestående studentereksamen uden at forstå, at Josephine er presset ud over alle grænser. Storebroderen Elliott reagerer på skilsmissen ved at ville tæve faderen, og Josephine kan heller ikke finde ud af at forholde sig til forældrenes skilsmisse, men hendes vej ligger fast: Det er jurastudiet efter sommerferien. Imidlertid går hendes eksaminer langtfra efter planen, selv om alle forventer, at Josephine bare klarer det hele med højeste karakter. Kæresten, den lidt umodne Oliver, forlanger ”eneret” på hende, men selv på det seksuelle område faker hun til den store guldmedalje.

Det er en hudløs ærlig og vedkommende fortælling om en ung piges sammenbrud. Og på forunderlig vis forplanter Josephines stress sig til læseren.

Spoilere følger, så stop eventuelt læsningen her: Josephine kommer mod egne forventninger ind på jurastudiet til trods for karaktererne til studentereksamen, men hun siger pænt nej tak og får i stedet en praktikplads hos en dyrlæge - en barndomsdrøm. Man aner en bedring i hendes situation ”henne om hjørnet”, blandt andet takket være den modne kajaktræner Sebastian, som måske kan blive en kommende kæreste. Så nu kan anmelderen også slappe af.

Powered by Labrador CMS