Anmeldelse

Valget
Valget

Valget er svært, men "Valget" er god

En flot og aktuel young adult-roman – flere af den slags!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forlaget Carlsen har netop lanceret CarlsenPuls for young adult-litteratur og første udgivelse er Sarah Engells stærke og vedkommende roman "Valget". Hovedpersonen, den 17-årige Xenia – hun bliver 18, mens handlingen udspiller sig – går i 3.g og er godt på vej til at blive en af frontfigurerne for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den berømte forskel i verden, som hun så brændende ønsker at gøre. Hun er forhenværende Miss Teen Danmark, hun er velformuleret og har masser af gode intentioner. Hendes forældre er meget bevidste, gode forbilleder, arbejder for Læger uden Grænser og støtter og inspirerer Xenia i hendes politiske engagement.

Fakta:

Titel: Valget

Forfatter: Sarah Engell

Pris: 199,95

Sider: 352

Forlag: Carlsen

Xenia bliver valgt til formand for Etisk Partis ungdomsafdeling, og partiet lader forstå, at man har større planer med hende, hvis hun klarer sit nye job godt: Hun skal være sit partis spidskandidat i København til det nært forestående folketingsvalg.

Det er imidlertid ikke helt nemt at være frontfigur, hun oplever et vist pres fra en af folketingsgruppens spindoktorer, Alexander, der ikke er helt tilfreds med, at Xenia ikke bruger den tale, han har skrevet til hende ved et arrangement i zoologisk have. Det er svært at være sig selv, når man hele tiden bliver koreograferet.

Men en dag møder Xenia i Røde Kors' Tryghedszonen på Hovedbanegården i København, hvor hun jævnligt giver en hånd med, en lille pige, Lilas, der er flygtet alene til Danmark fra Syrien. Xenia bliver nu sat i sit livs sværeste dilemma, og selv om det er ulovligt, får hun bragt Lilas, der er syg og totalt udmattet efter den lange rejse, til sit hjem. Det viser sig hurtigt, at det er helt umuligt at vælge både succes og samvittighed, men Xenia kan ikke gå på kompromis med sin samvittighed. Situationen spidser til, og hun må finde sig i stærk kritik fra Etisk Parti, fra sine venner, hun får hadefulde sms'er, ja, ligefrem dødstrusler fra en gruppe, der kalder sig ”Thors Soldater”, men hun går all in. Det kan ikke være anderledes.

På et tidspunkt er hun ret alene i sin kamp for at gøre det, som hun føler er det rigtige, og til sidst må hun træffe et vigtigt valg. Og det gør hun! Det store og gode spørgsmål er unægteligt: Hvor meget ville du, kære læser, ofre for at hjælpe en fremmed?

Det er synd at fortælle, hvordan romanen slutter, men "Valget" er en intens og eksistentiel beretning om de gange i livet, hvor man som menneske bliver konfronteret med et nærmest umuligt valg.

Sarah Engell har læst mere end godt på lektien, demonstrerer stor viden om politik og politiske processer, og samtidig formår hun at gøre "Valget" til en sand thriller. Xenia er smukt tegnet, og det er velgørende at mærke den rene idealistiske stemme i hovedpersonen.

Læremiddelforfatter Trine May har udarbejdet et gratis undervisningsforløb til romanen.

Powered by Labrador CMS