Anmeldelse

Pytkassen
Pytkassen

To fornemme billedbøger

Svære forandringer er et af temaerne i disse billedbøger for de allermindste skolebørn.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"LilleStor" handler, som titlen antyder, om overgangen mellem at være stor og lille som barn. Karen Vad Bruun (tekst) og Julie Gry Sveistrup (illustrationer) har en fornem sans for børn. Alice er lillesøster, i vuggestuen er hun stor, men da hun skal i børnehave, bliver hun pludselig lille igen. Hun bliver mindre og mindre, når hun skal hjem, og pludselig passer hun til sædet på fars cykel. I børnehaven føler hun sig lille og klodset. Hendes arme føles pludselig lange. Hun er uligevægtig og græder meget i overgangen mellem vuggestue og børnehave. Det hele er strålende, indsigtsfuldt, varmt og godt set af de to ophavskvinder, der er et glimrende makkerpar.

Fakta:

Titel: LilleStor

Forfatter: Karen Vad Bruun

Illustrator: Julie Gry Sveistrup

Pris: 300

Sider: 32

Forlag: Jensen & Dalgaard

Titel: Pytkassen

Forfatter: Mette Vedsø

Illustrator: Pia Halse

Pris: 280

Sider: 36

Forlag: Jensen & Dalgaard

I Mette Vedsøs og Pia Halses "Pytkassen" skal papkassefabrikken flytte til udlandet, og på den sidste arbejdsdag får alle medarbejdere en papkasse i afskedsgave. En putter bøger i og bliver boghandler, en anden putter hatte i og bliver hattemager, en bliver lampedesigner …, men Damen går hjem til sin avislæsende mand, sin mutte undulat og til naboens larmende græsslåmaskine og de brune bananer. Hvad skal hun dog tage sig til nu? Damen kan ikke finde på noget, bliver frustreret, men manden foreslår hende at gå en tur i skoven. Hun får våde sokker, men han siger blot: ”Pyt dem i kassen!” Og så åbner Damen en Pytkassebutik.

Det er en historie om frustration, vandpytter og nedadvendte mundvige, men det er også en historie om idérigdom, pytkasser og fornyet livsmod. Alle har somme tider brug for en pytkasse for at komme videre. Det er strålende set af Vedsø og Halse.

Det er en ren fornøjelse at læse/kigge de to skønne billedbøger, og det er fantastisk, når seriøsitet, humor og lunhed går så godt i spand sammen. To strålende billedbøger med gode pointer for de mindste.

Powered by Labrador CMS