Anmeldelse

Vi er løver!

Helende broderkærlighed

Årets vinder af Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris er en rørende historie om et svært tema.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så er vinderen af Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2020 fundet. Det blev den finske billedbog "Vi er løver!" af Jens Mattsson (tekst) og Jenny Lucander (illustrationer), der vandt de 350.000 kroner. Vinderbogen er oversat til dansk af Flemming Møldrup.

Fakta:

Titel: Vi er løver!

Forfatter: Jens Mattsson

Illustrator: Jenny Lucander

Pris: 300

Sider: 32

Forlag: ABC Forlag

To små brødre leger løver, jager, dovner, men en dag får storebror ondt i maven og kan ikke lege. Han kommer til læge, der tager en blodprøve, og kommer på sygehuset sammen med alle sine kæledyr. Det er sandsynligvis kræft. Undervejs gør lillebror  alt, hvad han kan, for at gøre storebror glad.

Storebror kommer i behandling og mister sin løvemanke, men lillebror forstår ikke helt situationen og tror, at alt bare er som før. Faderen falder i søvn ved hospitalssengen, og lillebror ser sit snit til at få storebror over i en kørestol, så løverne atter kan komme ud at jage på stepperne. Imidlertid vikler ledningerne sig ind i hinanden, og de to løver bliver stoppet.

Lillebror ender oppe i hospitalssengen ved siden af storebror, der hvisker: ”Vi er løver! Kræft, gå væk!" Vi – læserne – håber, det går!

"Vi er løver!" er en varm og rørende historie om den helende leg og kærlighed mellem brødre. Jens Mattsson debuterede i Finland med denne tekst i 2019. Illustratoren Jenny Lucander har mange års erfaring med billedfortællinger. De to kunstnere komplementerer hinanden smukt med denne fine og vedkommende vinderbog.