Anmeldelse

Så længe ingen ser os

Dybt indfølt og velskrevet lille roman

Anders Totland er en modig og dygtig forfatter, der godt tør tage fat på tabubelagte emner. Det gjorde han i 2017 med ”Engel i sne”, der er en meget smuk, klog og vigtig bog om døden. Nu er han aktuel med endnu en lavmælt og indfølt roman om seksuelle overgreb, og den giver ikke forgængeren noget efter, hvad angår det tætte, lavmælte og elegante sprog. Man må igen, igen give en stor cadeau til oversætteren Susanne Vebel.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Så længe ingen ser os” er en jegfortælling med teenagedrengen Jon som hovedperson. Han lever alene med sin mor, der er en svag, alkoholiseret og psykisk ustabil kvinde, der slet ikke kan finde ud af at leve alene. Vi hører ikke noget om Jons far. Men så en dag møder moderen Ole, og så kommer der styr på madpakkerne, der bages pandekager med mere i det lille hjem – og Jon nyder det. Ole starter et fodboldhold i den lille by, hvor de bor, og pludselig en dag foreslår han, at han og Jon skal tage på campingtur. På turen fylder Ole spiritus på Jon og forgriber sig på ham.

Fakta:

Titel: Så længe ingen ser os

Forfatter: Anders Totland

Pris: 332,50

Sider: 128

Forlag: ABC Forlag

Langsomt nedbrydes Jons selvværd og hans tillid til Ole, og da han endelig beslutter sig for at åbne munden, stikker moderen ham en syngende lussing. Ingen vil tro ham overhovedet. Det bliver langsomt, men sikkert en tilværelse med frygt og mareridt.

Det er en dybt indfølt lille roman, der gør indtryk med sin stille og rolige facon. Tingene udpensles ikke, men beskrives alligevel præcist, og man vender spændt det næste blad for at læse det, man godt ved er uundgåeligt, overgrebene.

”Så længe ingen ser os” kan læses fra 6. klasse og vil være glimrende som klasselæsning med en dansklærer ved rorpinden!