Anmeldelse

Over muren

Drager mod himlen

Romanen giver læseren et indblik i Israel-Palæstina-konflikten, som den ser ud for nogle af de mange børn, der er involveret. Det er en historie om konflikt og vold, men også håb.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Over muren" er en smuk og indtrængende lille roman om journalisten Max, der er taget til Vestbredden i Mellemøsten. En eftermiddag bliver han venner med hyrdedrengen Said, som tilsyneladende er stum. Romanen har to fortællestemmer, journalisten Max og drengen Said, selv om sidstnævnte paradoksalt nok ikke siger noget. Max har et kamera med, og det bliver Said meget optaget af og får da også lov til at prøve at filme.

Fakta:

Titel: Over muren

Forfatter: Michael Morpurgo

Pris: 200

Sider: 112

Forlag: Jensen & Dalgaard

Said holder af at bygge drager, mens han sidder i skyggen under et oliventræ og holder øje med fårene på skråningen. Saids familie byder journalisten indenfor i deres hjem, og her får Max historien om, hvorfor Said egentlig bygger de mange drager, som han sender op, giver slip på og lader flyve ind over muren. Tilsyneladende bliver de samlet op af en pige i blåt i en kørestol på den anden side.

Said bærer på en traumatisk historie om storebroren Mahmoud. En dag løb Mahmoud ubetænksomt ned på den forkerte side af muren efter en drage og blev skudt. Herefter er Said totalt besat af deres drageprojekt og sender den ene drage op efter den anden.

Romanen giver læseren, uanset alder, et indblik i Israel-Palæstina-konflikten, som den ser ud for nogle af de mange børn, der er involveret. Det er en historie om konflikt og vold, men romanen er også en drøm om at lade håbet stige op som drager mod himlen. Det er der stadig mange gode grunde til i det sprængfarlige område. Michael Morpurgo skriver indsigtsfuldt og overbevisende med enkle og effektive midler, for der er stadigvæk behov for, at dragerne flyver frem og tilbage over muren. Fra 5.-6. klasse og opefter. Fortræffelig til klasselæsning og højtlæsning.

Romanen er illustreret af Laura Carlin med et utal af fine sort-hvide illustrationer i mange forskellige formater.