Anmeldelse

Tork og Hest – Cirkusprinsessen

Det varmer helt ind i læserens bløddele

Endnu en fortryllende bog om Tork og Hest af Louis Jensen og Pia Halse – den syvende i rækken – nu med cirkusprinsessen Mira i fokus.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tork er som altid den eventyrlystne og nysgerrige, Hest er den godmodige, kloge og velovervejede. En dag sidder Tork og Hest sammen med Hare-Prip og finder på nye ord, men bedst som de har gang i den kreative leg, kommer en døvstum abe med et brev fra en nødstedt pige, der holdes fanget i et cirkus. Tork og Hest betænker sig ikke længe, griber deres cykler, og snart er de på vej sammen med den døvstumme abe.

Fakta:

Titel: Tork og Hest – Cirkusprinsessen

Forfatter: Louis Jensen

Illustrator: Pia Halse

Pris: 280

Sider: 52

Forlag: Jensen & Dalgaard

Da de kommer frem til cirkus, ser de med det samme den nødstedte pige, hun er kæmpestor, ja, tyk, og fylder hele buret, hvor hun er spærret inde. Hun spiser og spiser, men til sidst begynder hun at tale og fortæller, hvordan cirkusdirektøren har gjort hende afhængig af slik og kager.

Tork og Hest forsøger at trække buret væk, men cirkusdirektør Makkelej og cirkustrommeslageren stiller sig hindrende i vejen. Der er – mildt sagt – et dårligt klima i cirkusset, og det skyldes ene og alene direktør Makkelejs måde at lede cirkusset på.

Cirkusset flytter, inden forfølgerne får set sig om, og det tager lang tid at finde det igen. Til sidst forklæder den lille gruppe sig – blandt andet bliver Hest malet hvid – og får ansættelse som artister, og deres debut bliver unægteligt med store overraskelser. Cirkusprinsessen begynder at svede fedt og er efter nogen tid tilbage i sin oprindelige og yndefulde skikkelse, så hun igen kan svinge sig i trapezen. Hest laver sine flotte balletspring. Torks og Hests kodeord er opfindsomhed og hjælpsomhed, og det er Torks kreative ord, der skaber den nye virkelighed, der inkluderer smækkys fra Mira og en cirkusdirektør Makkelej med en helt ny og mere fremkommelig attitude over for sine ansatte.

Louis Jensen skriver sprudlende, humoristisk og varmt, og Pia Halse illustrerer med stort overskud og kreativitet, så det er en sand fornøjelse at kaste øjnene i de smukke og meddigtende illustrationer. God til højtlæsning fra 2. klasse og til klasselæsning fra 3.-4. Det må være skønt at kunne tage sådan et klassesæt under armen, dele det ud og gå i gang. Der vil være meget at undersøge og snakke om!