Anmeldelse

Tidsjagten

Børnebøger med ambitioner

Ved en frokost i efteråret 2021 blev jeg præsenteret for to bøger af Gertrude Kiel, som jeg ikke kendte på forhånd, og opfordret til at læse dem. Det har været fine og velskrevne læseoplevelser.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Tidsjagten" er et forunderligt og filosofisk eventyr, der handler om at begribe tiden, at slå tiden ihjel og at blive klogere på tiden - og sig selv. Det er også en detektivhistorie, en mordgåde, hvor morderen – tiden – allerede er kendt, og nu gælder det om at finde morderen og give en passende straf. Hovedpersonerne er drengen Otto, hans pudsige fugl Virgil og bedsteveninden Ana, der er en af dem, man kan regne med. Det er ikke småting, trioen kommer ud for på deres odysse rundtom i verden.

Fakta:

Titel: Tidsjagten

Forfatter: Gertrude Kiel

Sider: 343

Forlag: Gyldendal

Titel: Hvad himlen kan fortælle os

Forfatter: Gertrude Kiel

Illustrator: Gunvor Rasmussen

Pris: 250

Sider: 252

Forlag: Character Publishing

Det kræver sin forfatter at have styr på sådan en ambitiøs fortælling, men Gertrude Kiel springer ikke over, hvor gærdet er lavest, og udfordrer hele tiden sig selv og læseren. Og man er mere end godt underholdt hele vejen igennem romanen. Fortræffelig som oplæsningsbog på 5.-7. årgang.

"Hvad himlen kan fortælle os" er historien om William, otte år, hvis mor er på kursus, og far er på rejse med sit arbejde. Så William ender hos tante Gunvor, der ikke har det bedste ry i familien. Han kender hende ikke særlig godt, og hun bryder sig generelt ikke om børn, men alligevel skal William være hos tante Gunvor i en hel uge.

Tante Gunvor er til gengæld vild med videnskab, og hun er mere end god til at formidle sin enorme viden, og hendes metode får William til at lukke ørerne helt op. Han kommer med på fantastiske rejser til planeter og stjerner og hører om videnskabsfolk, teleskoper, tøvende lys og faldende æbler, for tante Gunvor er en strålende fortæller. Det er bare en fornem fortælling, der vil være velegnet til oplæsning på mellemtrinnet.

Gertrude Kiel har også skrevet "Lagkageulykken eller Hvordan vi alligevel fik hest" og "Mellemrummet". Hun er en dygtig og ambitiøs fortæller og har en masse på hjerte, som det er en fornøjelse at lægge øjne til. Se hendes spændende hjemmeside her: www.gertrudekiel.dk