Anmeldelse

Hjalte på vikingetogt

Vikingetrilogien kommer vellykket i havn

Forfatteren har skruet historien om vikingedrengen Hjalte så godt sammen, at det er blevet en rigtig bladvender.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med ”Hjalte på vikingetogt” afrunder Charlotte Blay sin fine trilogi om vikingedrengen Hjalte og hans venner, halvsøsteren og trælpigen Kuska og fyrstesønnen Rurik, og det sker naturligvis ikke uden en god portion dramatik. Hjalte lister sig om bord på sin fars vikingeskib som blind passager aftenen inden afrejsen. Han bliver opdaget og får en særdeles hård medfart af sin far, Jarl Trygve, indtil de møder de gode jomsvikinger og Harald Blåtands kongeskib. Hjalte kan ikke leve op til sin fars forventninger, for i sin fars øjne er han en lille slapsvans, men Hjalte har masser af kreative evner, han kan lave kvad, han kan hugge runer og har fået en god kontakt til selveste Harald Blåtand, der værdsætter Hjaltes evner og kvaliteter.

Fakta:

Titel: Hjalte på vikingetogt

Forfatter: Charlotte Blay

Illustrator: Per O. Jørgensen

Pris: 170

Sider: 140

Forlag: Koustrup & Co.

I dette tredje bind skal mange ting gå op: Finder man Hjaltes ældre søster Sigrid, der er blevet bortført af venderne? Og hvad med den tamme ulv Fenris, der blev smidt over bord på vej mod Rügen? Bliver Rurik forenet med sin mor på Rügen? Og hvad med Kuskas tamme falk, Lynvinge? Finder den mon hjem igen?

Det vil selvfølgelig være unfair at røbe svarene på disse spørgsmål, men man må omkring Hedeby for at få løst alle spørgsmålene. Hjalte-trilogien er en smuk, velskrevet og spændende historie, også takket været Per O. Jørgensens fænomenale illustrationer.

Bagest i bogen er der igen opskrifter på vikingemad (jeg har med held prøvet vikingegryden) og forklaringer på vikingeting og fænomener, der optræder i bogen. Trilogien kan varmt anbefales til mellemtrinnet.