Anmeldelse

Et billede af min mor

Velskrevet og komprimeret med sproglige spidsfindigheder

At forfatteren til denne bog er en pige på 14 år, er ikke til at gætte ud fra hverken værkets emne eller sproglige finesser. Bogen er velskrevet og præget af sproglige spidsfindigheder.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

“Det var rigtig sommervejr. Det var varmt, og det sværmede med sommerfugle. Det var sådan en dag, hvor man skulle spise koldskål og tage på stranden. Men der lå min mor i en kiste”.
Værkets tekstside er bygget op over korte sætninger, og den komprimerede syntaks giver bogen et enkelt udtryk. Dette skal ikke forveksles med en flad fortælling, da bogen derimod er både indholdsrig og dyb.

Fakta:

Titel: Et billede af min mor

Forfatter: Victoria Drejer Sørensen

Illustrator: Runa Steppinge

Pris: 300

Sider: 32

Forlag: Gyldendal

"Et billede af min mor" handler om en pige, der kort efter sin mors begravelse går på opdagelse i de mange kasser med minder på loftet. Billeder af moren som helt ung sætter tanker i gang hos pigen, der må stille sig selv spørgsmålene: Kendte hun egentlig sin mor? Var hun glad? Værket har således sit omdrejningspunkt omkring barske emner som død, tab og savn, og duoen bag værket, den 14-årige forfatter Victoria Drejer Sørensen og illustrator Runa Steppinge, har i deres formidling af disse emner formået at skabe en smuk og rørende fortælling på både tekst- og billedsiden.

Victoria Drejer Sørensen vandt med fortællingen "Et billede af min mor" i foråret 2020 konkurrencen "500 ord". Konkurrencen blev afviklet i samarbejde mellem Gyldendal, Aarhus Kommunes Biblioteker og Brønderslev Forfatterskole, og præmien var en bogudgivelse. Runa Steppinges streg komplimenterer tekstsiden på bedste vis, og værkets illustrationer både understøtter og videreformidler teksten. Illustrationerne er lette, næsten svævende, men samtidig også symboltunge, hvilket bidrager med fine supplerende detaljer til tekstsiden.

Umiddelbart egner "Et billede af min mor" sig bedst som frilæsningsbog. Bogen kan læses af elever fra 4. klasse og helt op til folkeskolens ældste klassetrin. Det kan også have relevans at inddrage bogen i undervisningen, hvis hele klassen eller enkelte elever skal deltage i konkurrencen "500 ord", da de herigennem får et indblik i dels et vinderskriv, dels i den præmie, vinderen får - nemlig en bogudgivelse.