Anmeldelse

Liv Life Leben Vie Love

Noget helt fantastisk!

Roman om at være sammen, om at glide fra hinanden og om det ikke helt uvæsentlige: at finde frem til sit eget ståsted i tilværelsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2017 udkom Mette Vedsøs fine lille roman om venskab, kærlighed og heste med titlen "Hest Horse Pferd Cheval Love", et lille brag af en roman om Naja, Silke og Taxa/Vanessa.

Fakta:

Titel: Liv Life Leben Vie Love

Forfatter: Mette Vedsø

Pris: 250

Sider: 136

Forlag: Jensen & Dalgaard

I "Liv Life Leben Vie Love", der er en selvstændig fortsættelse, er Naja og Silke kommet tættere på hinanden. Det er nu Silke og ikke Taxa, der passer hesten Gisly. Taxa er gledet lidt ud i periferien, men Naja har ikke glemt hende. Silke er den intellektuelle og selvsikre, den samfundsengagerede med de rigtige meninger, hvorimod Naja godt kan føle sig en smule underlegen, men hun følger med Silke, så godt hun kan.

Til en demonstration sammen med Silke møder Naja tilfældigt Taxa igen og vælger at tilbringe resten af aftenen sammen med hende og svigter dermed Silke og deres fællesskab, og det virker just ikke befordrende i forholdet til Silke, der tydeligt signalerer skuffelse over for Naja.

Naja og Taxa har imidlertid en umiddelbar forståelse for hinanden, og de er ret sikre på, at de er til for hinanden og får noget, som de ikke kan få hos andre. På sin lakoniske måde fortæller Taxa om den jævnaldrende Michelle, som Taxa var tæt på. Af uforklarlige grunde begår Michelle selvmord, og det har gjort et voldsomt indtryk på Taxa.

Naja er vel ikke helt sikker på, at hun er helt oppe på sin egen platform, da vi forlader hende, men hun har lært, at handlinger har nogle konsekvenser, og at man må stå ved det, man har gjort.

Små korte kapitler og et meget præcist og lyrisk sprog gør romanen til en særdeles intens og fin læseoplevelse. Det er bare strålende kunst for mellemtrinnet og opad.

PS: De polske staldmænd spiller stadigvæk en sjov og humoristisk rolle, som får læseren til at klimpre på smilebåndet. Fin humor er det!