Anmeldelse

Mål med mening

Det skal give mening!

"Mål med mening" er en samling af artikler, der alle forsøger at vise, hvordan man kan arbejde med meningsfulde mål i skolen. Ikke mindst skal mål give mening for eleverne, da meningsfulde mål vil styrke motivationen og bidrage positivt til den faglige og sociale udvikling.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerarbejdet har i de seneste mange år været lidt af en kampplads. Kampen havde på et tidspunkt mest af alt karakter af en skyttegravskrig uden reel udveksling af argumenter. Det blev nærmest en diskussion om læringsmål og konkurrencestat på den ene side og dannelsestradition på den anden.

Fakta:

Titel: Mål med mening

Pris: 225

Sider: 208

Forlag: Hans Reitzels Forlag

I mellemtiden har forskellige forskere, lærere og andre aktører forsøgt at indtage en mellemposition, ja, det er vel ikke helt forkert at sige, at det efterhånden er blevet sådan, at de fleste påkalder sig en mellemposition. Dette gælder også bidragyderne til "Mål med mening".

Der er tale om en antologi, og den slags er normalt en blandet landhandel. Men det gælder ikke denne. Alle bidragene er gode og læseværdige - de indeholder alle en gedigen faglig argumentation, og de inddrager relevant forskning og empiri. Alle bidrager til en fornuftig diskussion af, hvordan vi kan bedrive skole, hvor der er plads til både formål og mål - både dannelse og målsatte effekter af undervisning.

Det, der foregår i skolen, skal give mening for deltagerne - og det skal mål og målsætning også. Det er befriende, at meningsbegrebet tages op og tages alvorligt. Det var ellers, så vidt jeg kan bedømme, mere eller mindre forsvundet ud af den pædagogiske forskning og diskussion.

Meningsbegrebet står stærkt i moderne motivationsforskning. Motivation handler om "formål, beherskelse og autonomi". I skolen gælder det om, at eleven (og læreren) kan se og anerkender et formål med en aktivitet, at eleven føler sig tilstrækkeligt udfordret (zonen for nærmeste udvikling), og at eleven oplever selv at have en vis indflydelse på aktiviteten.

Der argumenteres i alle artiklerne for det fornuftige i at sætte mål i og for undervisningen. Alle bidragene skriver sig ind i en forståelse af, at den pædagogiske og didaktiske indsats er intentionel - den har et formål uden for sig selv, der har at gøre med elevernes udvikling ud fra - men ikke alene ud fra - læringsmål. Der er ingen grund til, at læringsmål skal forstås som meget snævre, selvom de sættes op som undervisningens intenderede mål. Som Sten Larsen skriver i artiklen "Aktuelt om mål i skolens undervisning": “Der er ingen pædagogisk eller didaktisk argumentation for, at læringsmål skal holde sig til at målsætte snæver viden og færdigheder. Når undervisning og læring først og fremmest handler om at ‘finde mening’, så hører interesser for, følelser omkring, begrundede synsninger, sympatier og antipatier, holdninger til og så videre også med til målsætningsuniverset”.

I artiklerne argumenteres der på forskellig vis for, hvordan der kan sættes mål med mening. Det handler blandt andet om inddragelse af eleverne i målsætningen - at have en dialog om, hvad, hvordan og ikke mindst hvorfor vi i undervisningen arbejder med dette eller hint. Det bliver i en artikel af Morten Stokholm og Rasmus Godsk til et spørgsmål om "levende mål", hvor pointen med målene faktisk er dialogen med eleverne - at sætte målene ind i en sammenhæng, hvor de giver mening for eleverne. De eksemplificerer deres pointe med mere eller mindre relevante didaktiske strategier.

En artikel, der nok kan lægge op til diskussion, er den afsluttende "Dannelsesmål i skolen" af Thomas Iskov og Niels Tange. Der er tale om en spændende tilgang til, hvordan der kan arbejdes med dannelse i skolen - dog føler jeg mig ikke overbevist af artiklens argumentation, der blandt andet bygger på en sær gammeldags dualisme mellem elevens indre og ydre udvikling. Deres svar på, hvad dannelse er, bliver lidt spagt, når de kommer til at konkretisere det, men det udgør et spændende udgangspunkt for en diskussion af, hvad meningen med undervisningen er eller kan og bør være.

Det hele rammesættes fint af Per Fibæk Laursens indledning, hvor han kækt og meget optimistisk mener at kunne konstatere, at vi allerede er ved at være ovre den begrænsede opfattelse af undervisning, der har ligget i den snævre målstyringslogik. Det baserer han på, at tidligere forsøg på en stærk målstyring alle er blevet opgivet og stort set ikke har haft blivende pædagogiske virkninger.

Så de bedste anbefalinger til alle, der søger en mening med skolen og med mål for elevernes udvikling.

Powered by Labrador CMS