Hovedstyrelsesvalg 2023

Formand for Københavns Lærerforening Katrine Fylking blev topscorer ved hovedstyrelsesvalget.

Her er Lærerforeningens nye hovedstyrelse

Valget til Danmarks Lærerforenings top for de kommende fire år betyder et farvel til formand for Rødovre Lærerforening Anders Liltorp og til Rikke Gierahn, Århus Lærerforening

Publiceret Senest opdateret

Så er de virtuelle valgurner tømt og stemmerne talt op, og formand for Københavns Lærerforening Katrine Fylking fik allerflest stemmer ved hovedstyrelsesvalget i Danmarks Lærerforening. Det står også klart, at Børnehaveklasseforeningen nu igen har en repræsentant i hovedstyrelsen, formand Marianne Giannini, og at det bliver Gitte Mailand, der kommer til at repræsentere pensionistfraktionen i Lærerforeningens hovedstyrelse. Hun fik 2.322 stemmer fra de pensionerede DLF-medlemmer, mens Palle Dons-Heltoft fik 1.555 stemmer. 

Valget betyder et farvel til et kendt ansigt i hovedstyrelsen, nemlig formand for Rødovre Lærerforening Anders Liltorp, der også stillede op til valget om Lærerforeningens formandspost for tre år siden.

"Det er jo fair nok, men man kan selvfølgelig godt have det sådan, at det er 13 medlemmers hver 18 stemmer, der adskiller mig fra en plads - jeg er selvfølgelig glad for at være så tæt på, men det er også lige ærgerligt", siger Anders Liltorp og sender et kæmpe tillykke til de valgte.

Anders Liltorp er for nylig blevet valgt som Socialdemokratiets spidskandidat til kommunalvalget i Hvidovre, så han kan skulle forlade lærerforeningarbejdet fra 2025. Men han tror på ingen måde, at det har spillet ind:

"Dét tror jeg simpelthen ikke på. Det er mit indtryk, at jeg har fået et fint valgresultat dér, hvor jeg er stillet op, men jeg har jo ikke sådan en platform som Katrine Fylking har som formand for Københavns Lærerforening eller som Morten Refskov", siger Anders Liltorp, der har siddet to perioder i hovedstyrelsen.

Højere valgdeltagelse end sidst

Når Folkeskolens optæller de afgivne stemmer, ser det ud til, at 2364 flere aktive medlemmer har stemt i 2023 i sammenligning med det forrige hovedstyrelsesvalg i 2019. På DLF's valgbaromenter, hvor man løbende har kunnet følge stemmeprocenten, har valgdeltagelsen fremstået som lavere end sidst, men det skyldes, at pensionistfraktionen med over 18.000 medlemmer denne gang også har skullet vælge et hovedstyrelsesmedlem. Kun knap 4000 af pensionisterne har stemt, og dermed har de trukket den samlede valgdeltagelse ned. Når pensionisterne ikke kunne stemme i 2019, var det fordi, der kun var én kandidat til pensionistpladsen i hovedstyrelsen.

Kvinderne udgør knap 56.000 af Lærerforeningens 80.000 medlemmer og er klart i overtal. Det gælder dog ikke den nyvalgte hovedstyrelse, hvor kvinderne kun udgør 9 ud af 23 medlemmer (inklusive formandskabet og skoleledernes og de lærerstuderendes repræsentanter, der er valgt på anden vis).

Her kommer den nye hovedstyrelse fra

Kandidat Lærerkreds Erfaring
Katrine FylkingKøbenhavns LærerforeningNuværende
Morten Kvist RefskovBallerup LærerforeningNuværende
Charlotte HolmOdense LærerforeningNuværende
Niels LynnerupHerningsegnens LærerforeningNuværende
Lars Søltoft Buur HolmboeVejle LærerforeningNuværende
Lars Busk HansenLærerkreds NordNuværende
Regitze FlannovFrederikssund LærerkredsNuværende
Thomas AndreasenNæstved LærerkredsNuværende
Jacob SvejstrupViborg LærerkredsNuværende
Tine AgenskovThy-Mors LærerkredsNuværende
Marianne GianniniKøbenhavns LærerforeningNy
Kristoffer Høyrup SørensenAalborg LærerforeningNuværende
Sanne Weisbjerg VilstrupBallerup LærerforeningNuværende
Kim Kirkegaard ZachariassenLærerkredsen for Køge og StevnsNy
Dorthe KrejlgaardÅrhus LærerforeningNy
Per Lundsgaard BrecklingFredericia LærerkredsNuværende
Mads Lerche MøllerRanders LærerforeningNy
Henrik Juul NielsenHorsens LærerforeningNy