Anmeldelse:

Underfundig, finurlig og fiffig

”Hele herligheden” af Marianne Iben Hansen og Niels Bo Bojesen er det hele værd. Den har sit helt eget univers af små rim om de 120 mest almindelige danske ord.

Publiceret

s”Hele herligheden” af Marianne Iben Hansen og Niels Bo Bojesen er skåret efter en meget skarp skabelon: 120 rim om 120 ord om 120 ting mellem himmel og jord. Den minder om små fine rim fra andre store børnebogsforfattere gennem tiden og så alligevel ikke, for den har også sit eget særkende – hør for eksempel dette lille rim med ordet ”sig” illustreret på fornem vis med et barn, der kigger på sig selv i spejlet.

Fakta:

Hele herligheden

Forfatter: Marianne Iben Hansen

Illustrator: Niels Bo Bojesen

160 kroner

144 sider

Forlag: Carlsen

”Sig selv kan alle kende.
Sig selv kan alle nå.
Sig selv er den i verden,
som alle kan forstå.”

Det er velkendt, at rim og remser understøtter elevers skriftsproglige kompetencer, fordi eleverne blandt andet i den proces lytter til lydene, forsøger at memorere dem og ikke mindst så lægger de mærke til deltaljer i sproget, der tilsammen er med til at udvide barnets ordforråd, begrebsdannelse og deres fornemmelse for sprog. Kompetencer, der kan understøtte elevernes læseforberedende tilgang til undervisning, men alt i verden er ikke læseundervisning. Læsning og leg med sprog bør i sig selv have en særlig opmærksomhed, som et element, der kan være med til at fremme børn lyst til at læse, lyst til at lege med sproget både receptivt og produktivt. Derfor kan vi aldrig få nok af små rim og remser, illustreret på nye og overraskende måder, der også kan udvide sprogets betydning fra det konkrete til det abstrakte og sanselige.

Læs den, Lån den og Nyd den - for selv store børn og gamle sjæle kan også more sig over illustrationer der viser vej til sprogets kringelkroge.