Anmeldelse

Et både klassisk og moderne eventyr

Natur om materialisme støder sammen i Morten Dürrs gribende historie, som nok mest er for de store elever. Illustrationerne er ekstraordinært gode og værd et studie i sig selv.

Publiceret Senest opdateret

Fakta:

Jeg behøver kun sol og regn

Forfatter: Morten Dürr

Illustrator:  Rasmus Svarre

310 kroner

40 sider

Forlaget Plot

Forfatteren Morten Dürr og illustratoren Rasmus Svarre står bag en utrolig smuk billedbog med titlen 'Jeg behøver kun sol og regn'. Det er et eventyr, der oprindeligt indgik i Dürrs novellesamling 'Sortesø' fra 2019, men dengang uden illustrationer. Rasmus Svarre har fanget eventyrets sjæl og leverer det ene flotte og fortryllende kunstværk efter det andet i sort pastel.

Eventyret er historien om en troldmand og hans kone. Troldmanden tryller alt det frem, han ønsker sig og mangler ikke noget. Imidlertid er konen ked af, at de ingen børn har, men også det klarer troldmanden og tryller et ungt birketræ om til en lille pige. Pigen bliver tilbudt alt mellem himmel og jord, men det eneste hun siger til alle de gode ting, hun bliver tilbudt, er ”Jeg behøver kun sol og regn.” Og hun mener det! Det er natur/klima kontra kultur.

Alt det finkulturelle afviser hun og ønsker sig i stedet naturens helt basale elementer. Troldmanden og hans kone bliver nødt til at låse pigen inde ellers flygter hun ud i naturen, som hun føler sig tæt forbundet med. En morgen er pigen imidlertid væk, og konen bliver grebet af stor sorg. Det eneste, man kan finde, er et smukt birketræ, som troldmanden fælder i indtil flere stykker, men konen kan godt se, hvad det i virkeligheden er. Hun pakker sine ting og drager bort. Bogen slutter – som den begyndte – med endnu nogle smukke panoramabilleder, hvor troldmanden bevæger sig listigt rundt i det smukke og bjergrige landskab.

En enestående smuk kunstbog, der kan bruges på flere måder – både litterært og kunstnerisk – og på forskellige årgange, men eventyret appellerer måske mest til den øvre ende af folkeskolen.