Vi er ikke overbevist om, at politikerne helt ved, hvad det er, de vil spare på, siger CFU-formand Søren Grosen.

Finanslovsforlag tager 41 millioner fra CFU'erne

Regeringen har i dag præsenteret dit forslag til næste års finanslov,  og i det er statens tilskud til professionshøjskolernes materialesamlinger markant beskåret. Hvem skal så levere bøger til eleverne, når de nu skal bruge skærmene mindre? spørger CFU-formand.

Publiceret Senest opdateret

Regeringens finanslovsforslag barberer statens bevillinger til professionhøjskolernes Centre for Undervisningsmidler (CFU) markant med hele 41,8 millioner de kommende år (beløb rettet kl. 17.20, redaktionen). 

Det er her, lærere, skoler og kommuner gratis kan låne bøger, e-bøger, lydbøger, tv-udsendelser, spillefilm og konkrete materialer som spil og redskaber. CFU'erne vejleder oggså lærerne, holder kurser med mere. 

”Det er en besparelse på omkring 20 procent af den samlede bevilling til CFU på landsplan”, fortæller Søren Grosen, formand for CFU Danmark og centerchef på cfu’en på Professionshøjskolen Via. Han tager sig hovedet over den prioritering.

”Det taler helt skævt ind i debatten om mindre skærm i skolen”, siger han.

”Det er os, der har bogsamlingerne,  og så stor en besparelse vil komme til at gå ud over kvaliteten af vores samlinger. Det er vi helt overbevist om. Og det vil især ramme fattige udkantskommuner og læsesvage elever”.

Skolelederformand: En katastrofe

Søren Grosen er dog ikke klar til at smide håndklædet i ringen.

”Vi planlægger at gøre alt, hvad vi kan for at påvirke den her beslutning”, siger han. 

”Vi er ikke overbevist om, at politikerne helt ved, hvad det er, de vil spare på, så det vil vi oplyse dem om. Blandt andet begynder vi at indsamle udlånstal, så de kan se hvad det er, de vil skære i og hvem, det vil komme til at gå ud over”.

Rektor for Københavns Professionshøjskole Stefan Hermann forstår heller ikke logikken. På det sociale medie X skriver han:

"Underligt og nærmest lidt bizart, at der skal spares massivt på CFU. Det vil formentlig betyde færre bøger i undervisningen og mindre praksisfaglighed. Stik modsat regeringens ambitioner". 

Og formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal kalder besparelsene en katastrofe:

"Det er i CFU, der er kompetente videnspersoner, som kan inspirere, undervise og understøtte skolerne".

Fra finanslovsforslaget https://fm.dk/media/27253/forslag-til-finanslov-for-finansaaret-2024.pdf