fsgratis
Lærerne holder kongres i København fra i dag, og herfra vil formand Gordon Ørskov Madsen råbe Christiansborg-politikerne op om den økonomiske situation i kommunerne.

Besparelserne bliver bare ved: Udsigt til nedskæringer i tre ud af fire kommuner 

I omtrent tre ud af fire kommuner tegner det til nedskæringer på skoleområdet næste år, viser en spørgeskemaundersøgelse i Lærerforeningens lokale kredse. Udsigten til forringelser har flere steder ført til demonstrationer og protester.

Publiceret Senest opdateret

Lærere i det meste i landet kan til næste år forvente blandt andet mindre tid til krævende elever, færre bøger og færre to-lærertimer.

I en ny undersøgelse siger de lokale lærerkredse i 70 procent af kommunerne, at der er udsigt til besparelser på skoleområdet næste år i de budgetter, som kommunalpolitikerne forhandler i disse dage. 

Færre kolleger og to-lærer timer, besparelser på indkøb af analoge læremidler og besparelser på indsatser for elever med særlige behov er blandt de konkrete forringelser, lærerkredsene allerede har mærket de seneste fem år.

Det bekymrer lærerformand Gordon Ørskov Madsen, at forringelserne ser ud til at fortsætte.

”Faktisk kan jeg ikke huske, at det har set så slemt ud i de snart 30 år, jeg har beskæftiget mig med folkeskolen. Mens der igen og igen findes nye milliarder i statskassen, er der i nogle kommuner ikke råd til helt basale ting som en lærer i hver undervisningstime. Så vi er nødt til at sige det meget tydeligt til politikerne på Christiansborg: Vågn op fra jeres tornerosesøvn. Vi har brug for varige investeringer i den danske folkeskole", siger Gordon Ørskov Madsen i en pressemeddelelse. 

Protester og demonstrationer tager til

I tre fjerdedele af kommunerne siger de lokale lærerforeninger, at den økonomiske situation på skoleområdet lige nu er dårlig eller meget dårlig, og at budgetforringelserne næste år bliver værre end dem i år.

I 94 procent af kommunerne siger lærerkredsen, at et stigende antal elever med særlige behov presser økonomien. Netop det voksende specialområde var noget, finansminister Nikolaj Wammen lagde vægt på i sin præsentation af regeringens finanslovsudspil som en stor økonomisk udfordring.

Flere steder i landet, bl.a. Frederiksberg, Gribskov, Thisted og Aalborg har besparelser og skolelukninger ført til protester og demonstrationer, hvor lærere og forældre har forsøgt at råbe vagt i gevær. I de seks største kommuner valgte lærerkredsformændene sammen at sende et åbent brev til kommunalbestyrelserne, der understregede situationens alvor.

Og senest har man på Bornholm i sidste uge og i weekenden arrangeret protester mod besparelserne, som blandt andet medfører, at to skoledistrikter bliver lagt sammen. Og det er bare én af mange forringelser, siger Signe Ballegaard Schmidt, formand for de bornholmske lærere.

”Allerede i det her budgetår løber lærerne stærkt. Nu bliver der skåret yderligere på tovoksen-ordninger, på resurseforløb og hjælp til inklusion. Så der er en voksende opgave, som skal løses med færre resurseer, og politikerne siger ikke, hvad vi så ikke skal lave”.