Debat: Vores pensionsopsparing er stadig investeret i kul

Publiceret Senest opdateret

Hver enkelt lærer har i gennemsnit 11.560 kroner investeret i fossile selskaber via vores pensionsselskab.

Lærernes Pension har et mål om, at vores investeringer skal være CO2-neutrale i 2050. På baggrund af et ønske fra os medlemmer har vores pensionsselskab også en politik om at frasælge investeringer i selskaber, hvor mere end fem procent af omsætningen kommer fra udvinding og afbrænding af kul, olie og gas, medmindre det pågældende selskab har en troværdig plan for at være med til at begrænse temperaturstigningerne.

Vi har dog stadig investeringer i firmaer, som ikke lever op til de vedtagne politikker. Listen er lang, men her kan nævnes Taqa Morocco, som råder over kulkraftværker i Mellemøsten og Nordafrika. Over 90 procent af Taqas omsætning stammer fra energiproduktion med kul. Vi investerer også i Banpu Public, hvor 85 procent af omsætningen stammer fra drift af kulkraftværker. Ingen andre danske pensionsselskaber investerer i Banpu, og flere har ekskluderet selskabet.

Lærernes Pension siger, at der mangler “robuste data” for, at selskabet kan ekskluderes, men selskaber med så stor involvering i udvinding og afbrænding af kul, der ikke kan redegøre for, hvordan de vil omstille sig, bør vi hurtigst muligt skille os af med.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Manglende gennemsigtighed bør føre til frasalg.

Klimakrisen er vor tids største udfordring og vil påvirke vores liv og i særdeleshed vores elevers. Derfor bør Lærernes Pension gå forrest i ekskluderingen af fossile selskaber. De er i gang, men tempoet er altafgørende.

Vi lærere har tilsammen cirka 130 milliarder kroner investeret ude i verden. Hvis man ønsker at gøre en forskel, er de et stærkt forandringsværktøj. Hver investering er med til at forme vores samfund. Lad os komme hurtigst muligt ud af de fossile selskaber.