Kathrine Kelså har bevidst valgt at være åben om sin deltagelse i »Gift ved første blik«, og så har hun brugt det som anledning til at tale om følelser og dannelse med sine elever.

Det så du ikke i tv: »Jeg er en meget personlig lærer«

Lærer Kathrine Kelså valgte at invitere forældre, kolleger og elever helt ind i privatsfæren, da hun sagde ja til at blive »Gift ved første blik«.

Publiceret

Noah

»Det er lidt underligt. Det er ikke normalt at blive gift,første gang man ser en person«.

Ser du programmet?

»Jeg ser det med mine forældre. Det er meget sjovere at se, nårens lærer er med«.

Snakker I om programmet i skolen?

»Vi snakker meget om Kathrine og også de andre par. Det ermærkeligt at se hende græde, for det har hun ikke gjort før iskolen«.

Emilie

»Det var lidt mærkeligt, fordi man skulle lære hende at kende påen ny måde. Jeg havde ikke troet, at hun ville melde sig til«.

Ser du programmet?

»Ja. Det er sejt, når én, man kender, er med«.

Snakker I om programmet i skolen?

»Vi snakker om ham Carsten (anden deltager i programmet,redaktionen), og hvordan han er«.

Mads

»Hun kom ind i klassen og sagde, at hun skulle giftes - uden athun havde en kæreste. Det var det største punkt på dagen«.

Ser du programmet?

»Ja. Og det er lidt mærkeligt at møde sin lærer, som man ligehar set på tv«.

Snakker I om programmet i skolen?

»Ja. Jeg kender jo en, som på en måde er lidt kendt iDanmark«.

Kollegerne på Vildbjerg Skole følger med i Kathrine Kelsås ægteskab – både på lærerværelset og på tv-skærmen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Opfør dig ordentligt, og tænk på, at du er folkeskolelærer«.

Kathrine Gosvig Kelså husker tydeligt viceskoleleder Niels Kristian Andersens reaktion, da hun stod foran hans skrivebord og bad om lov til at deltage i DR-programmet »Gift ved første blik«.

»Og det var faktisk også min største bekymring. Hvad ville forældrene og eleverne sige? Det var et skrækscenarie, at forældrene fik den opfattelse, at jeg ikke var en god lærer«, siger Kathrine Kelså.

Gennem de sidste fire år har den nu 25-årige lærer været på dates med 54 forskellige mænd. Hun kender det præcise antal, fordi hun har ført en liste med navnene, siden hun var 14 år gammel. En tante havde for et par år siden opfordret hende til at tilmelde sig programmet, fordi hun gerne ville til bryllup. Men først da DR søgte deltagere til femte sæson, var Kathrine Kelså klar til at slette datingappen Tinder og i stedet søge om at blive en af otte giftelystne danskere i det populære realityshow.

På det tidspunkt havde Kathrine Kelså været lærer på Vildbjerg Skole i Herning i et år. 582 søgte om en plads i programmet, hvor et hold eksperter matcher deltagerne på baggrund af personlighed og værdier. Kathrine Kelså kom til casting.

»Casterne sagde, at vi skulle gå hjem og begynde at fortælle om, at vi måske skulle være med i programmet, så vi var sikre på, at der var opbakning fra venner og kolleger. Og her på skolen var der opbakning. De syntes, det lød sjovt. Og min kollega Sabine sagde: 'Jeg kan mærke, at du kommer med'«, siger Kathrine Kelså.

»Jeg skal giftes«

Hun blev fra start udstyret med et kamera. Og den 14. maj fik hun at vide, at tilrettelæggerne ville ringe klokken 12 og fortælle, om hun skulle være med, og at hun skulle filme sin egen og kollegernes reaktion. Men da hun sad og ventede, ringede telefonen ikke.

»De var blevet forsinkede. Men fem minutters forsinkelse går jo ikke på en skole. Jeg skulle undervise. Og så måtte de vente med at ringe til 15.30«.

Beskeden kom. Og 14 dage efter skulle hun sige ja til en mand, hun aldrig før havde set.

»Jeg kom hujende ud på gangen. Men der var ikke så mange«, siger Kathrine Kelså.

Kollegaen Ditte Egerrup Christensen sad og ventede på hende og er derfor også endt med at være med i fem sekunder i det endelige tv-program.

»Hun er modig og frisk. Det er en sjov måde at blive kendt som skole på. Vi har mange projekter, hvor pressen kommer. Men det her er anderledes«, siger Ditte Christensen.

Som andre kolleger følger hun programmet lidt tættere, end hun ellers ville have gjort: »Min mand ved godt, at det ikke er onsdag aften, der skal være planer«.

Ikke alle på lærerværelset følger dog med. »Jeg har ikke tv«, siger en.

Skoleleder sagde ja

På lærerværelset er der bred enighed om, at det er heldigt, at matchet mellem Kathrine Kelså og 28-årige Michael Harders fra Aarhus er meget afbalanceret. »Hvis det havde været en, hvor alle følelserne var eksploderet, så havde det nok ikke været så godt«, siger en kollega.

Viceskoleleder Niels Kristian Andersen tog også godt imod den kommende brud.

»Det er klart, at det er noget, vi må tage stilling til som skole. Men jeg vil ikke stå i vejen for, at en medarbejder får gode oplevelser. Det har givet en voldsom interesse, og heldigvis har det kun været positivt. Men det kunne også have givet et dårligt renommé. Det kan man ikke vide på forhånd, så derfor bliver man nødt til at tænke over konsekvenserne. Men jeg kender Kathrine, og jeg har fuld tillid til hende«, siger Niels Kristian Andersen, der dog lige vendte sagen med kommunens skolechef.

Og programmerne tiltrækker megen opmærksomhed. Hver uge følger over en halv million seere med, når Kathrine og hendes ægtemand lærer hinanden at kende.

Kathrine Kelså har hele tiden været meget opmærksom på, at programmet ikke måtte gå ud over hendes professionalitet som lærer.

»Men jeg er en meget personlig lærer. Jeg har en professionel distance, men det er ikke sådan, at eleverne ikke kender mig. Der er ikke noget, som er vildt hemmeligt«.

Er vi kærester eller kolleger? 

Polterabend på skolen

Egentlig ville hun have ventet med at fortælle det til eleverne, indtil programmet skulle sendes efter sommerferien. Men en lærer kom til at sige det til en klasse i udskolingen, og så var der ingen vej udenom. I en time understøttende undervisning rejste hun sig op og fortalte, at hun skulle giftes om små to uger. En af eleverne sagde prompte: »Jamen, du har da ikke en kæreste?« Og så måtte Kathrine Kelså forklare, hvordan det hang sammen.

Den melding bragte eleverne i hendes 5. klasse med hjem til forældrene. Og da Kathrine Kelså fredagen før brylluppet trådte ind i klassen, var der hængt flag op, der var saftevand, og eleverne stod klar med en gave og en impulsiv polterabend.

»Jeg blev så overrasket og blev så glad. Det er dejligt at vide, at jeg har så stor opbakning fra forældrene. Det var helt fantastisk«, siger Kathrine Kelså.

Elever og forældre reagerede også prompte, da det første program - hvor Kathrine Kelså og Michael Harders møder hinanden for første gang til brylluppet - trillede over skærmen.

»Jeg fik beskeder fra forældrene om, at jeg virkede sød og empatisk. At jeg var god til at kommunikere. Der var en dreng, som kom hen til mig og sagde, at han skulle sige fra sin mor, at jeg var smuk i brudekjole. Der var meget opmærksomhed, men det var kun positive reaktioner«.

Følelser for åbent kamera

I programmet er der et tidspunkt, hvor Kathrine Kelså føler, at hun ikke kan gengælde sin nye mands følelser, lige så eksplicit som han gør. Og mens hun fortæller det, græder hun for åben skærm.

»Efter det program spørger eleverne jo: 'Hvorfor græder du på tv?' Og så har jeg brugt det til at fortælle om følelser, og det er blevet et springbræt til dannelse. Det er positivt, at man kan åbne for det på den måde«, mener Kathrine Kelsø.

I tredje afsnit af programmet fortæller Kathrine Kelså sin mand, hvordan hun i tidligere forhold mistede følingen med sig selv. Der var mænd, der prøvede at ændre hendes tøj, hår og makeup. Der var endda en mand, der foreslog, at hun kunne kaste op, efter at hun havde spist, så hun kunne tabe sig.

»En lærer overhørte en samtale mellem to piger i 9. klasse, hvor de tog emnet op ud fra mine erfaringer«.

»Jeg var meget bekymret over, om min deltagelse ville besværliggøre min undervisning. Men umiddelbart har det styrket mine relationer. Eleverne forstår, at læreren også er menneskelig. Og det kan de nogle gange godt glemme«, siger Kathrine Kelså.

Eleverne kender hemmeligheden

Programmet er optaget over fem uger. Fem uger, hvor parrene når at blive gift, holde kæmpe bryllupsfest, flytte sammen og skal få en form for hverdag til at fungere.

Michael Harders flyttede fra Aarhus til Kathrine Kelsås lejlighed i Silkeborg. Han havde en roommate i Aarhus, og hun ville få meget langt til arbejde, hvis de skulle bo i Aarhus. Så det gav sig selv. Kathrine fik fri til en uges bryllupsrejse og til samtaler med de samlivseksperter, der er tilknyttet programmet. Men her udfordrede skolehverdagen tv-folkene:

»De fandt meget hurtigt ud af, at de blev nødt til at spørge mig først. For en lærers dag er ikke sådan at ændre. De måtte planlægge efter, hvornår jeg underviste«.

Og Michael Harders var glad for at blive matchet med en lærer. »Han synes, det er megasejt, at jeg er lærer«, siger Kathrine Kelså.

Ud af 14 par, der har deltaget i »Gift ved første blik« over de seneste fem år, er der kun to par, som stadig holder sammen. Kathrine Kelså må ikke fortælle pressen, om hun og Michael Harders fortsat er gift, her fire måneder efter at optagelserne sluttede. Men hendes elever i 6. klasse ved det godt.

»De kan mærke, om jeg er glad, eller om jeg er nede. Og når de kommer og spørger, om jeg stadig er gift, så holder jeg min hånd op, og så ved de fleste godt, at de skal se efter, om der er en ring på fingeren eller ej«, siger Kathrine Kelså og holder hånden frem.

Folkeskolens læsere må vente med at se, hvordan det går Kathrine Kelså og Michael Harders. Sidste program løber over skærmen onsdag i efterårsferien.