Otte varslet fyret på DPU

Otte medarbejdere ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse fik tirsdag morgen et fyringsvarsel som konsekvens af store besparelser.

Publiceret Senest opdateret

Lektor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) Thomas Aastrup Rømer afleverede tirsdag morgen manuskriptet til sin nye bog ”I skolereformens kølvand” til forlaget.

En halv time senere skiftede stemningen, da han fik en mail fra institutleder Claus Holm. Forskeren fik nemlig et fyringsvarsel. (præciseret kl. 17,28, red.)

Sådan beskriver Thomas Aastrup Rømer det selv på sin Facebookprofil. Han er én af otte, der i morges er blevet varslet fyret på DPU.

Nedskæringer har været varslet siden tidligt i efteråret i år, og medarbejderne på DPU har kunnet søge aftale om frivillig aftrædelse indtil den 11. november. Det har i alt 11 valgt at gøre.

Seks af de otte, der i dag er afskediget, er videnskabeligt personale, mens to er teknisk/administrative. Alle medarbejdere fik besked mandag morgen per mail og e-Boks sammen med en invitation til en personlig samtale.

"DPU har i dag været nødsaget til at varsle afskedigelse af otte medarbejdere. Det er resultat af en forfærdelige trist besparelsessituation, at vi mister dygtige medarbejdere, som vi gerne ville have beholdt. Besparelserne er hovedsagelig en følge af de politisk vedtagne dimensioneringer af vores optag og senest regeringens udflytningsplaner. Det siger sig selv, at der en meget sørgelig dag for de berørte medarbejdere og for hele DPU", siger Claus Holm.

Institutlederen oplyser, at han hverken vil eller må ikke gå ind i enkelte personalesager og vil således ikke svare på, hvordan det netop er blevet de otte specifikke medarbejdere, som er varslet fyret, og om det forventes, at nogle af medarbejderne vil gøre brug af en 14 dages høringsperiode, inden afskedigelserne træder i kraft.

Skulle spare hvad der svarer til 22 stillinger

I september 2022 kunne folkeskolen.dk fortælle om et budgetunderskud på DPU på cirka 15 millioner kroner, hvilket altså ifølge ledelsen på DPU og Aarhus Universitet ville medføre tvungne besparelser på, hvad der svarer til 22 stillinger.

Ifølge Claus Holm skyldes det meste af besparelserne, at der efter regeringens udflytningsreform var krav om at flytte en del af studiepladserne på DPU ud af Aarhus og København. Det er ifølge Claus Holm og ledelsen på Aarhus Universitet ikke muligt, og derfor nedlægges studiepladserne. Konsekvensen er færre indtægter.

Det er altså blandt andet det underskud, som nu går ud over lønbudgettet og dermed de ansatte.

De otte medarbejdere har krav på en høringsperiode på to uger, før afskedigelsen reelt kan gennemføres. Medarbejderne kan altså vælge at gøre indsigelser mod afskedigelsen, og derfor er der for nuværende tale om fyringsvarsler.

Powered by Labrador CMS