Vikarierende borgmester i Holbæk Lars Qvist (S) glæder sig over den frihed, der ligger i regeringens skolespil.

Borgmester i frihedskommune roser regeringens skoleudspil

I den ene af de to frihedskommuner er der ros til regeringens skoleudspil. Borgmesteren peger på, at især nye prøveformer er afgørende for, at skolen bliver mere praksisfaglig.

Publiceret Senest opdateret

Siden august 2021 har Holbæk Kommunes folkeskoler været frigjort fra en række statslige og kommunale regler og rammer, da de ligesom skolerne i Esbjerg er en del af frihedsforsøget. 

Herfra er det ros til regeringens nye skoleudspil fra Lars Qvist (S), der er vikarierende borgmester. 

”Først og fremmest er jeg jo glad for, at regeringen foreslår en udpræget frihed på skoleområdet. Det betyder efter al sandsynlighed, at vi kan fortsætte med den frihed, vi har haft hidtil. Det er supervigtigt for både børn, forældre, ledelse og medarbejdere. Ærligt talt havde vi efterhånden også svært ved at se, hvordan vi på nogen måde skulle gå tilbage til tiden før friheden. Så jeg glæder mig på egne vegne og over, at alle andre kommuner nu også får muligheden”, siger han i en pressemeddelelse. 

Formand for kommunens skole og børn-udvalg Jarl Falk Sabroe (S) peger på, at det især er vigtigt med mere fleksible prøveformer ved folkeskolens afgangsprøver, hvis folkeskolen skal blive mere praksisfaglig. 

”Mange af vores skoler er trods friheden stødt ind i problemer, når de udfordrede prøveformerne", siger han og peger på et specifikt eksempel på Vipperød Skole, der har udviklet et nyt fag, man ville afslutte med en prøve. 

Det var imidlertid meget vanskeligt at få lov til at indføre en egenudviklet prøve, men i sidste ende fik skolen grønt lys fra ministeriet.

"Det holdt hårdt, og derfor kvitterer jeg for, at regeringen netop lægger op til, at der skal være plads til at afprøve prøveformer. Vores erfaring er i hvert fald, at hvis man vil have mere praksisfaglighed ind i skolen, så er man også nødt til at være fleksibel i forhold til prøverne”, siger Jarl Falk Sabroe.

Regeringens udspil indeholder ikke så meget konkret om, hvad der skal ske med afgangsprøverne. Regeringen vil gerne lave flere forsøg med praktiske prøver, og så lægger man op til, at man i Sammen om skolen vil drøfte ”prøvetrykket”.