Fransk
0   11

Nyt projekt vil arbejde for fransk i 3. klasse

Hidtil er det kun tysk, danske 3.-klasse-elever har været udsat for. Det vil et nyt projekt lave om på. Her får elever fra otte skoler mulighed for at stifte bekendtskab med det franske sprog tidligere end normalt.

"Bonjour. Je m'appelle…"

Sådan vil det fra næste år formentlig lyde fra 9-årige elever på otte grundskoler rundt omkring i landet.

Københavns Professionshøjskole har sammen med Sproglærerforeningen, Fransklærerforeningen, Det Franske Institut og professionshøjskolen Via har fået midler fra Det nationale center for fremmedsprog til at arbejde med tidligere sprogstart i fransk.

Formålet med projektet 

- at udvikle en sprogpædagogisk praksis for en tidlig sprogstart på 3. klassetrin

- at skabe uddannelsespolitisk grobund for at flytte 2. obligatoriske fremmedsprog til 3. klassetrin med henvisning til den sprogpædagogiske udvikling af nye undervisningspraksisser for elever, der er 9 år gamle

Folkeskolereformen flyttede i 2014 elevernes møde med tysk og fransk fra 7. ned til elevernes skemaer i 5. klasse. Og siden har tre sønderjyske kommuner valgt at starte tyske endnu tidligere.

Artiklen fortsætter under banneret

I Aabenraa Kommune har eleverne tysk fra 3. klasse, og i Sønderborg og Tønder møder eleverne allerede tysk i børnehaveklassen.

Skoler med fra Jylland, Sjælland og Fyn

Endnu har ingen kommuner forsøgt sig med lignende tiltag for fransk-faget. Det bliver der forhåbentlig lavet om på med det nye projekt, lyder det fra lektor i fransk på Københavns Professionshøjskole Annette Søndergaard Gregersen.

"Jeg har kun kendskab til en enkelt privatskole i Odense, der har fransk fra 4. klasse. Dén skole er også med i projektet. Og så er vi glade for, at det er lykkedes os at få skoler med fra både Jylland og Fyn, så det ikke bliver et københavnerprojekt", siger hun.

Fransklærerne fra de deltagende skoler mødes indledningsvis til en workshop til foråret, hvor de udveksler erfaringer. Formålet vil desuden være at udvikle forslag til læseplaner, materialer og aktiviteter til undervisning i 3. klasse.

Projektet stiller ikke bestemte krav til, hvor meget undervisning eleverne skal have i fransk i 3. klasse, men der lægges op til, at skolerne laver "små spot à 30-45 minutter med fransk i en kortere eller længere periode", lyder det i projektbeskrivelsen.

Institut Français du Danemark tilbyder desuden at skabe kontakt til franske skoler, hvis de deltagende skoler ønsker at samarbejde med en fransk skole.

Projektet kører hele næste skoleår, og der ligger efter planen en evaluering klar juni 2021.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt