Sådan gik det de første elever, der har haft tysk og fransk siden 5. klasse

Karaktererne fra årets prøver er offentliggjort. Se hvilken af de fire prøver i tysk og fransk, som eleverne klarede sig bedre i end normalt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børne- og Undervisningsministeriet har offentliggjort karakterne fra sommerens afgangseksamen.

Folkeskolen.dk/tyskfransk har derfor tjekket op på, hvordan eleverne klarede sig ved prøverne i de to sprogfag.

Sommerens prøver var lidt specielle i år. Det var nemlig første gang, at den afsluttende prøve i de to fag havde deltagelse af elever, der har haft et af de to sprogfag siden 5. klasse.

Folkeskolereformen indførte nemlig fra sommeren 2014 som noget nyt tysk og fransk, og det er denne årgang af elever, der blev testet ved sommerens prøver.

Om dét er årsagen til et historisk højt karaktergennemsnit ved den mundtlige prøve i tysk skal være usagt. Men ikke desto mindre scorede årgangen et snit på 6,1. Det er det højeste snit i de otte år, det er muligt at finde tal for i Børne- og Undervisningsministeriets datavarehus.

Tysk skiller sig ud ved at være et af de få fag, hvor eleverne tysk scorer højere ved den skriftlige prøve end den mundtlige. Og i år var ingen undtagelse, hvor karaktersnit ved den skriftlige prøve endte på 7,1.

 

Til årets skriftlige prøve fik hver 14. elev et 12-tal, mens 71 procent af eleverne klarede sig til mindst et 7-tal. Sammenligner man med karakterne for den mundtlige prøve, er der ret stor forskel.

Her fik markant flere elever topkarakteren 12 - det gjorde 13 procent af eleverne. Til gengæld var kun hver anden elevs præstation til mindst et 7-tal. 

I fransk var der ikke store forskelle på karaktersnittet ved den mundtlige og skriftlige prøve. Højest var snittet for den mundtlige, som endte på 6,4. Lidt højere end snittet for den skriftlige prøve på 6,1.

Kigger man på fordelingen af uddelte karakterer ved prøverne, kan man se, at flest formåede at opnå et 12-tal ved den mundtlige prøve i fransk. 15 procent af eleverne scorede således et 12-tal for deres præstation.

Færrest fik 12 ved den skriftlige prøve i fransk. Kun fem procent af eleverne forlod den skriftlige prøve med skolens højeste karakter.