Blog
0   7

Tag godt imod jeres nyuddannede kollegaer

Abonner på nyt om Fra matematik-læreruddannernes perspektiv i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I dette første blogindlæg om matematikundervisning set fra læreruddannerenes perspektiv har vi et enkelt budskab: Tag godt imod jeres nyuddannede kollegaer. Indlægget er baseret på vores erfaringer fra et igangværende projekt om de nyuddannede matematiklæreres første år i skolen.

Af Ida Redder Honoré og Louise Laursen Falkenberg, læreruddannere fra Københavns Professionshøjskole

”Som ny lærer kan du blive virkelig dygtig hvis du bliver hjulpet lidt i den rigtige retning”

Sådan siger en nyuddannet matematiklærer efter et halvt år i praksis.

De nye lærere kommer med frisk viden og nye tanker om matematikundervisning. Vær åben over for deres ideer og perspektiver. De matematiske kompetencer og undersøgende undervisning har fx været en integreret del af deres undervisning på læreruddannelsen og her kan I forvente de nyuddannede ved noget og kan bidrage med nye perspektiver.

Artiklen fortsætter under banneret

I har som erfarne matematiklærere til gengæld erfaring med at bringe det konkret i spil i undervisningen, derfor tror vi, at et samarbejde om matematikundervisningen kan give jer begge nye inputs og øget arbejdsglæde.

Invitér derfor jeres nye kollega med ind og se jeres undervisning og tilbyd gerne selv at overvære deres undervisning. Foreslå, at I forbereder en undervisningsgang sammen. Afprøv undervisningen sammen og reflekter efterfølgende over den sammen.

Det kan være svært at bede om hjælp

Vi ved fra flere undersøgelser, at de nyuddannede lærere gerne vil observeres og reflektere over undervisning sammen med erfarne lærere. Vi vil gerne opfordre jer erfarne matematikkollegaer, matematikvejledere, mentorer og ledelser til at tage initiativ til et sådant samarbejde om undervisningen. Et velment ”bare sig til, hvis du har brug for hjælp” er ikke nødvendigvis nok til at de nyuddannede selv henvender sig. De kan se deres erfarne kollegaer har travlt og vil derfor ikke bede om hjælp, selvom de føler behov for det.

Samarbejde øger arbejdsglæden

Vi ved de nye lærere gerne vil have inspiration til både klasseledelse, didaktik og relationsarbejde ved at overvære erfarne læreres undervisning. Netop observation og fælles refleksion over undervisning, er noget de nyuddannede peger på har stor betydning for deres professionelle trivsel og fastholdelses i lærerjobbet.

Senere på måneden vender vi tilbage med et blogindlæg med inputs til hvordan sådan et samarbejde om matematikundervisning helt konkret kan se ud.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.244 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
453 andre er allerede tilmeldt