Pension
0   9

Alle kan være med

For pensionist Jørn Kokkendorff var det at være lærer ikke blot et job, men en identitet og et fællesskab. Derfor blogger han i dag på det faglige netværk Lærersenior på folkeskolen.dk, og han er aktiv i Danmarks Lærerforenings fraktion 4.

»Der er lidt cirkushest og savsmuld over det«.For ligesom gamle cirkusheste siges at kunne lugte savsmuld og ville tilbage til manegen ved lugten, mener Jørn Kokkendorff, at lærere for altid vil være lærere.

»Det at være lærer er en identitet, og de fleste pensionerede lærere følger jo stadig med i alt, der har med folkeskolen at gøre, så du slipper ikke bare professionen som lærer. Samtidig er du som lærer medlem af et stort fællesskab«, mener han.

Artiklen fortsætter under banneret

Netop derfor sneg Jørn Kokkendorff sig stadig med til DLF-kongres, de første år efter at han gik på efterløn. Og netop derfor er han i dag aktiv i fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening (DLF) - og har meldt sig som blogger på Lærersenior, det faglige netværk for seniorer og pensionister, der startede på folkeskolen.dk i januar i år.

Folkeskolen.dk/lærersenior

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I netværket kan du møde andre ligesindede og dele holdninger og erfaringer omkring livet som lærersenior. 

Selv stoppede Jørn Kokkendorff som lærer i juli 2014. I en alder af 63 år og efter 35 år på den samme skole - Vorrevangskolen i Aarhus.

»Jeg stoppede med at arbejde, dagen før lov 409 og folkeskolereformen trådte i kraft. Et heldigt sammentræf. For beslutningen var taget et par år før, men det gjorde, at jeg stoppede, mens legen var god - inden lærerne blev ydmyget. Jeg har for eksempel aldrig været tvunget til målstyret undervisning. Så jeg har kun gode minder om at være lærer«.

Jørn Kokkendorff underviste især i matematik og sløjd, men også i natur/teknik, historie og kristendom. Primært i indskoling og på mellemtrin.

Som aktiv lærer nød han fællesskabet og samarbejdet med kollegaerne, men især samværet med børnene. »Både det faglige og det at se børnene udvikle sig, men ikke mindst det at lære børnene at være en del af et forpligtende fællesskab«.

»Det her er ikke Ældre Sagen«

I dag er Jørn Kokkendorff 68 år, og selv om både have, høns, hustru og venner bliver passet, så fylder arbejdet med andre pensionerede lærere meget. Engagementet og de mange tillidsposter, som han har haft gennem livet, handler alt sammen om det samme: Om fællesskab, identitet som lærer, men også om solidaritet med de aktive lærere.

»Jeg har været fagligt aktiv i mange år, mens jeg arbejdede. Jeg var tillidsrepræsentant i seks år og derefter kongresdelegeret og medlem af kredsstyrelsen i Aarhus i 20 år. Så da jeg et år efter min efterløn blev spurgt, om jeg ikke ville stille op som kongresdelegeret for Pensionistforum Østjylland, sagde jeg ja med det samme«.

Med pladsen i Pensionistforum Østjylland blev Jørn Kokkendorff automatisk medlem af arbejdsgruppen for Århus Lærerforenings Seniorklub. En klub, han de sidste to år har været formand for. Siden 2016 har han desuden været kongresdelegeret for fraktion 4.

I Pensionistforum Østjylland handler det især om erfaringsudveksling mellem kredsene, og så har forummet foreslået en politik for pensionistarbejdet i Danmarks Lærerforening.

»Fraktion 4 tegner sig for omkring en fjerdedel af alle medlemmer i DLF, så vi vil gerne have, at DLF forholder sig lidt mere til pensionisterne. Samtidig mener vi, at det er vigtigt at fokusere på, hvordan vi fastholder nuværende og kommende pensionister i foreningen«.

I seniorklubben i Aarhus handler det især om det sociale og klubbens 11 årlige arrangementer: fra visesang til foredrag, rundvisninger, julefrokost og årets store sommerudflugt.

»Det faglige fylder også, og på vores januarmøde, der minder om en generalforsamling, har jeg indført, at vores kredsformand kommer og fortæller om, hvad der sker i DLF og på skoleområdet lige nu. For det er vigtigt at markere, at vi er lærere. Det her er ikke Ældre Sagen«, siger Jørn Kokkendorff.

Blogger på Lærersenior

I februar i år begyndte Jørn Kokkendorff som blogger på folkeskolen.dk/lærersenior. Det handler i høj grad også om identitet og fællesskab, fortæller han.

FRAKTION 4

• Som pensioneret lærer bliver man automatisk medlem af DLF's fraktion 4, medmindre man melder sig ud. Det koster et reduceret kontingent på omkring en tredjedel, og når man fylder 75 år, bliver man kontingentfri.

• Medlemmer af fraktion 4 kan få råd og vejledning samt en række medlemsfordele. Man kan påvirke debat og holdninger i sin lokale kreds og på landsplan, blive valgt som kongresdelegeret, årsmødedeltager og deltage i arrangementer lokalt i sin kreds, i fraktionens fire seniorkurser og i Nordisk Pensionisttræf.

• Fraktion 4 har ingen bestyrelse, men et hovedstyrelsesmedlem, ti delegerede til DLF's kongres og 44 valgte årsmødedeltagere. Fraktion 4 har cirka 20.000 medlemmer.

»Det er jo et fælles forum for os seniorer og pensionerede lærere. Ligesom mange andre har jeg savnet, at Folkeskolen skrev om pensionister. Med Lærersenior har vi fået vores eget faglige netværk, hvor der bliver skrevet artikler både om og til os, og hvor vi selv kan bidrage med blogs, debat og erfaringsudveksling. En unik mulighed, som vi selvfølgelig skal gribe«.

I sine foreløbige blogindlæg har han selv udelukkende skrevet om det organisatoriske arbejde i fraktion 4.

»Det håber jeg dæleme ikke har afskrækket nogen fra at blive blogger. For Lærersenior handler ikke kun om fagpolitisk arbejde. Alle med noget på hjerte omkring lærerseniorer og pensionister kan debattere og blogge på netværket. Jeg vil gerne opfordre til, at nogle flere melder sig som blogger, og at endnu flere bruger netværket«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
717 andre er allerede tilmeldt